Siela, dvasia, psichė ir eilė panašių gana nekonkretizuotų sąvokų – tai aiškinimai, kuriuos dažniausiai sutinkame filosofijoje, religijose, psichologijoje, poezijoje. Jie netenkina tiksliukų – technologinio (plačiąja ir giliąja prasme) mąstymo žmonių. Šios sąvokos ypač intriguoja informacinių technologijų (robotų) kūrėjus, neurotyrėjus–biofizikus, kurie žvelgia į visuomenės raidą ir ateitį technologiniu požiūriu, mato daug analogijų tarp kompiuterių, robotų ir gyvūnų bei žmogaus.

Pranešime biofizikos-neurokibernetikos požiūriu bus aiškinama sielos-psichės esmė, jos galima neurotechnologinė, kaip neocortex‘o funkcinė-morfologinė organizacija pagal pranešėjo kuriamą uždarojo ciklinio kodavimo-dekodavimo koncepciją, žinoma, apžvelgiant ir kitas.

Visa tai surišta su dirbtinės gyvybės (artificial life) ir ypač dirbtinio proto (artificial intelligence) problemomis, einant į konverguojančių nano-bio-info-cogno-eco technologijų šeštąją socialinės-ekonominės raidos K-bangos epochą. Paliečiamas klausimas – ar ši biotechnologijų raida aiškintina pagal Ch. Darwiną, ar ji yra socialdarvinizmas?

Rekomentuotina peržvelgti:

Martynas Yčas. Apie biologiją. Candela, 1994;

D. Kirvelis. Ar gyvybė ir žmogaus gyvenimas nėra vien tik technologijos? (Spectrum, 2008)

Apie Darvino dieną: http://darwinday.org/about


LUNI info

2012 02 12

        Prof. Dobilo Kirvelio paskaita apie laisvamanybę tarpukario Lietuvoje:

        {youtube}6oPSsI6EUZU{/youtube}