ka daryti      Skleisti baisią smarvę, gadinti orą, leisti laukan siaubingą dvoką – puiki pasipriešinimo technologija. Atsistokite centrinėje kokio nors didelio miesto – Niujorko, Sidnėjaus, Johanesburgo arba Londono – gatvėje ir pabandykite iš savęs išspausti visą smarvę, kokią tik sugebėjote sukaupti per visą žeminantį, išdarkytą ir išvogtą savo gyvenimėlį. Išleiskit, išleiskit supuvusias dujas – ir jums iš karto palengvės, o gatvių praeiviai užsikiš nosis ir paniškai išsibėgios.

 

Arba įeikite į kokį nors didelį, gerai apšviestą, marmuru apkaustytą banką – ir išlaisvinkite dvoką būtent čia. Tikėtina, kad tarnautojai mes savo darbo vietas ir ieškos išsigelbėjimo gatvėje. Likęs vienas, galėsite prisikimšti pilnas kišenes kupiūrų ir taipogi dingti kaip nematomas žmogus.

 

Dar vienas patarimas, itin draugiškas: pabandykite kaip nors atsikratyti nepakenčiamo savo dvoko kokiame nors garsiame universitete, tokiame, kaip Harvardas arba Sorbona. Padarykite tai pilnoje auditorijoje, svarbaus bei populiaraus profesoriaus ir jo žodžius gaudančių studentų akivaizdoje. Tegul nepadori jūsų smarvė lėtai užpildo šios salės erdvę, tegul ji plinta nuo vieno studento link kito, kol pasieks lektorių.

 

Sunku pasakyti, kokia bus reakcija. Galbūt visi šie žmonės pasistengs nuslėpti juos apėmusį šleikštulį, o gal priešingai, ims pasipiktinę žvalgytis, pašoks iš savo vietų, ims rėkti ir mostaguoti. Galima netgi tikėtis, kad kai kuriems studentams tai bus naudinga pamoka, ne blogesnė už paskaitą. Tačiau neverta tiek daug galvoti apie aplinkinius. Svarbiausia, suteikite sau tokį malonumą, tokį palengvėjimą, leiskite sau šitaip pasilepinti – ir jūsų gyvenimas (tegul tik akimirkai) taps ne toks nepakeliamas ir nykus. Laikas nuo laiko išleisti jumyse susikaupusį gargaliuojantį dvoką – išlaisvinantis aktas, kurį puikiai galima pavadinti pasipriešinimu.

 

Viešpatie, koks bejėgiškumas! Koks žeminantis vegetavimas neoliberalizmo Leviatano viduriuose! Ar jaučiate? Jaučiate?

 

Alexander Brener, Barbara Schurz. Ką daryti? 54 kultūrinio pasipriešinimo valdžiai technologijos vėlyvojo kapitalizmo epochoje. V.: Juodraštis, 2008.