parodyti sikna      Skiriu Miranui Moharui (3)

 

Parodyti šikną – tai, žinoma, irgi pasipriešinimo technika, pažeidžianti „politinio korektiškumo“ taisykles, pasityčiojanti iš priimtų socialinių elgesio normų. Visuomenė nurodo mums ne tik pozityvaus elgesio, bet ir protesto taisykles, neigimo normas. Kaip turi atrodyti protestas „kontrolės visuomenės“ požiūriu? Protestas turi reikštis tradicinėmis formomis – streikais, demonstracijomis, politiniais straipsniais, vienokiais ar kitokiais įteisintais kritiniais diskursais.

 

O jei mes nenorime šių neefektyvių, nusibodusių ir jau išsemtų kritikos formų? Jei norime daryti ką nors kita, papiktinama, neleistina, iššaukiama? Visuomenė mums sako: negalima. Jūs pažeidžiate taisykles, elgiatės necivilizuotai, jūs – nusikaltėliai, vandalai, teroristai. Eik šikt, brangioji visuomene, kartu su visais savo padlaižūniškais atstovais! „Necivilizuotos“ protesto formos daugeliu atvejų kaip tik yra pačios savalaikiškiausios, būtiniausios ir aktualiausios!

 

Žinoma, jokiu būdu neteigiame, kad kiekviena proga valdžiai reikia rodyti šikną. Reikia tik abejoti iš anksto nustatytomis bendrosiomis pasipriešinimo technikomis, kurios susilieja į vieną monotonišką, inertišką, nepajudinamą socialinės patirties gumulą. Ir mums, žinoma, svarbu ne jas paneigti arba „uždrausti“ naudoti, o tik parodyti, kad jas reikia kruopščiai ir atidžiai išanalizuoti ir tik po to pasirinkti iš plataus pasipriešinimo technikų asortimento.

 

Dar kartą įspėjame: valdžia protestui uždeda tam tikrus norminius rėmus, prievartos būdu jį lokalizuoja ir reglamentuoja. Protestuojantiems įteigia: jūs turite būti tokie ir tokie. Pavyzdžiui: eikite į demonstraciją prižiūrimi policijos! Kritinę savo nuomonę pareikškite akademiniu straipsniu! Susiraskite stipendiją ir įsteikite žurnalą!

 

Valdžia ir jos agentai nuolat siekia aproprijuoti (pasisavinti) ir deformuoti įvairias pasipriešinimo technologijas, sumenkinti jų poveikį ir operatyvumą, paversti jas socialine rutina arba simuliacija. Būkim atidūs – atsakydami į valdžios gudrybes parodykim jai maištingas savo šiknas!

 

__________________

 

(3) Miran Mohar (g.1958) – slovėnų menininkas, sąjūdžio „Naujasis slovėnų menas“ įkūrėjas, eksperimentinės muzikos grupės „Laibach“ senbuvis.

 

Alexander Brener, Barbara Schurz. Ką daryti? 54 kultūrinio pasipriešinimo valdžiai technologijos vėlyvojo kapitalizmo epochoje. V.: Juodraštis, 2008.