valerie solanas

 

1936 m. balandžio 9 d.

New Jersey’io valstijoje Ventoro miestelyje, Louiso ir Dorothy Solanas šeimoje gimsta Valerie Jean Solanas. Šeimoje Valerie patiria tėvo seksualinę prievartą.

 
1940 m.

tėvai išsiskiria, Valerie su motina persikelia į Vašingtoną.

 
1951 m.

Valerie pastoja. Kūdikis atiduodamas į prieglaudą.

 
1954 m.

baigia vidurinę mokyklą aukščiausiais pažymiais, pradeda studijuoti psichologiją Marylando universitete. Rašo straipsnius į koledžo laikraštį apie tai, jog moterys gali ir turi daugintis be vyrų pagalbos.

 
Iki 1966 m.

biografiniai duomenys fragmentiški: studijuoja Minesotos universitete, kurį laiką gyvena Niujorke, vėliau bastosi po visą JAV (elgetauja, dirba prostitute).

 
1966 m.

apsistoja Greenwich Village miestelyje. Sukuria skandalingąją pjesę Up Your Ass (Gilyn į subinę).

 
1967 m.

pasirodo Andy Warholo Fabrike, kur buriasi septintojo dešimtmečio Niujorko menininkų bendruomenė. Atiduoda Warholui savo pjesės Up Your Ass rankraštį. Parašo ir savo lėšomis išleidžia Society for Cutting Up Men Manifesto (Vyrų išnaikinimo draugijos manifestą). Gegužės mėnesį, Warholui sugrįžus iš kelionės po Prancūziją ir Angliją, Valerie pareikalauja grąžinti pjesės tekstą, bet Warholas teigia pjesę pametęs. Suvaidina lesbietę Warholo ir Paulo Morrisey pilnametražio kino juostoje I, a Man ( Aš, vyras). Sukuria vaidmenį be teksto kitame Warholo filme Bike boy ( Dviratininkas).

 
1967-1968 m.

žiemą duoda interviu Robertui Mamorsteinui (Straipsnis SCUM Goddess: Winter Memory of Valerie Solanas (Vyrų išnaikinimo draugijos dievaitė: žiemos atsiminimai apie Valerie Solanas) laikraštyje Village Voice pasirodo tik 1968 m. liepos 13 d., po Valerie šūvio).

 
1968 m.

paprašo pogrindinio laikraščio The Realist leidėjo Paulo Krassnerio pinigų, teigdama, kad nori nušauti savo leidėją Maurice’ą Girodias. Gavus pinigus, už 50 dolerių nusiperka 32 kalibro automatinį pistoletą.

 

1968 m. birželio 3 d. 9:00 val.

Valerie neranda Maurice’o Girodias Chelsea viešbutyje.

 
16:15 val.

ateina į Fabriką, susitinka su Warholu. Jam kalbant telefonu triskart šauna į jį. Kiti du šūviai tenka meno kritikui Mario Amayo.

 
17:00 val.

Warholui nustatoma klinikinė mirtis. Po 2 min. atgaivinamas. Operacija trunka 5 valandas, pašalinama blužnis. Jis išgyvena.

 
20:00 val.

Valerie pasiduoda eismo reguliuotojui Times Square aikštėje.

 

1968 m. birželio 13 d.

prasideda Aukščiausiojo teismo procesas.

 

1968 m. birželio 28 d.

teismas apkaltina Valerie tyčiniu nužudymu, grasinimu smurtu ir neteisėtu ginklo laikymu.

 

1968 m. rugpjūčio mėn.

Valerie pripažįstama neveiksnia ir išsiunčiama į Ward Island ligoninę. Po kelių savaičių leidykla Olympia Press pasinaudojusi šurmuliu išspausdina Vyrų išnaikinimo draugijos manifestą, papildytą Maurice’o Girodias ir Paulo Krassnerio straipsniais.

 
1969 m. birželio mėn.

teismas pripažįsta Valerie kalta ir nuteisia trejus metus kalėti už „neapgalvotą grasinimą ketinant pakenkti“.

 
1971 m. rugsėjo mėn.

paleidžiama iš Niujorko valstijos moterų kalėjimo Bedford Hillse.

 
1973-1975 m.

nuolat guldoma į psichiatrines ligonines.

 
1977 m. liepos 25 d.

duoda interviu Howardui Smithui (laikraštis Village Voice), užsimena apie kuriamą autobiografinę knygą Bullshit ( Mėšlas).

 

1987 m. lapkričio mėn.

Ultra Violet telefonu suranda Valerie Šiaurės Kalifornijos valstijoje. Sužino, kad ji nieko daugiau nebeparašė.

 

1988 m. balandžio 26 d.

sulaukusi penkiasdešimt dviejų metų, vieniša ir nuskurdusi Valerie Solanas miršta nuo emfizemos ir plaučių uždegimo San Franciske.

 
1991 m. sausio 14 d.

New York Magazine žurnale pasirodo straipsnis Andy Warhol’s Feminist Nightmare (Andy Warholo feministiniai košmarai). Rowanas Gaitheris ima interviu iš Valerie motinos Dorothy Moran. Ji paneigia gandus apie dukters gyvenimo būdą paskutiniaisiais metais, teigdama, kad visą aštuntą dešimtmetį Valerie ramiai gyveno Niujorke, o vėliau persikėlė į Phoenixą ir San Franciską.

 
1996 m.

Mary Harron sukuria filmą I Shot Andy Warhol (Aš nušoviau Andy Warholą). Valerie Solanas vaidmenį atlieka Lili Taylor, Sandanso festivalyje jis pripažįstamas geriausiu moters vaidmeniu.

 
 

Valerie Solanas. VYRŲ IŠNAIKINIMO DRAUGIJOS MANIFESTAS. Iš anglų k. vertė Edgaras Klivis. K.: Kitos knygos, 2005.