Kelios Lietuvoje susibūrusios Tibeto rėmėjų grupės pirmadienį 12 val. prie Kinijos ambasados Vilniuje rinksis į piketą, kuriame ketina pareiškti solidarumą nepriklausomybės siekiantiems Tibeto žmonėms.

„Piketas bus nesankcionuotas, todėl, kad nebuvo laiko sutvarkyti visiems leidimams, tai - spontaniška akcija, reaguojant į pastarųjų dienų kruvinus įvykius Tibete. Akciją organizuoja kelios grupės aktyviausių Tibeto rėmėjų - rašytojos Jurgos Ivanauskaitės draugų grupė ir Tibeto kultūros centras", - DELFI sekmadienį sakė vienas Tibėto rėmimo grupės narių architektas Robertas Mažeika.


Lietuvos politikai tyli

Pastarųjų dienų įvykiai Tibete, kuomet Kinijos valdžia ėmėsi jėga malšinti nepriklausomybės siekiančiųjų tibetiečių protestus, per kuriuos, pranešama žuvo apie 80 žmonių, Lietuvoje kol kas nesulaukė didesnio atgarsio bei politikų reakcijos.
 

„Tiesiog norime pareikšti paramą tibetiečiams, jie išėjo į gatves ir mes ateiname prie kinų ambasados - taikiai, ne riaušes kokias rengti, bet ramiai su žvakutėmis ir plakatais išreikšti solidarumą. Kadangi nei Vyriausybė, nei kiti mūsų politikai apskritai nereaguoja į įvykius Tibete, norime tokiu būdu atkreipti mūsų žiniakslaidos, visuomenės dėmesį į įvykius Tibete", - sakė R.Mažeika.
 

Anot jo, ši solidarumo akcija, rengiama prie Kinijos ambasados, planuojama ne vienadienė ir gali tęstis „tiek, kek vyks protestai Tibete". „Tiesiog budėsime prie kinų ambasados", - teigė Tibeto rėmimo grupės narys.
 

Protestuojantiems tibetiečiams - Kinijos valdžios ultimatumas

Per penktadienį įsiplieskusias riaušes Tibeto sostinėje Lasoje mažiausiai 80 žmonių žuvo p, pranešė tremtyje esanti šalies vyriausybė, oficialioji Kinijos valdžia praneša apie 10 žuvusiųjų.
 

Lasoje vyksta vieni aršiausių protestų už nepriklausomybę per pastaruosius du dešimtmečius. Kinijos pareigūnai tvirtina, esą riaušes inicijavo Dalai Lama, kuris tokius kaltinimus neigia, skelbia BBC. Dalai Lama neslepia savo susirūpinimo dėl Tibeto sostinėje Lasoje susiklosčiusios situacijos. Pasak jo, jei Pekinas nepakeis savo politikos Kinijos kontroliuojamos teritorijos atžvilgiu, gali būti dar daugiau aukų.
 

Sekmadienį į Lasos centrą, Tibeto administracinį centrą, įvestos papildomos Kinijos pajėgos, praneša AP, remdamasi Honkongo kabeline televizija. Kinijos žurnalistų turimais duomenimis, į Lasą atvyko apie 200 karinių mašinų, kiekvienoje iš jų - po 40-60 ginkluotų kariškių.
 

Sekmadienį per susidūrimus su policija, įsiplieskusius Sečvanio provincijoje, pietvakarinėje Kinijos dalyje, žuvo trys tibetiečiai.
 

Naujausiais pranešimais, apie 200 tibetiečių atakavo policijos poskyrį Ngaboje, kur įsikūrusi autonominė Tibeto prefektūra. Demonstrantai apmėtė pastatą akmenimis ir buteliais su padegamuoju skysčiu. Per susidūrimus sužeisti keli policijos pareigūnai. Pastate įsiplieskė didelis gaisras. Policija panaudojo ašarines dujas manifestantams išvaikyti.
 

Kiek anksčiau sekmadienį Sečvanio provincijoje, kur didžioji dauguma gyventojų - etniniai tibetiečiai, keli tūkstančiai vienuolių surengė taikingą manifestaciją viename iš vienuolynų.
 

Tibeto sostinėje Lasoje nuo savaitės pradžios vyksta antikiniškos budistų vienuolių manifestacijos. Penktadienį miesto gatvėse aidėjo šūviai. Riaušės persimetė į parduotuves, restoranus, įstaigas. Šie incidentai labai kenkia Kinijos įvaizdžiui, likus keliems mėnesiams iki olimpinių žaidynių.
 

2002 m. taikius Tibeto rėmėjus Vilniuje tramdė policija

Lietuvoje anksčiau ne kartą inicijuotos Tibeto rėmimo akcijos. Viena garsiauisiai nuskambėjusių - 2002 metais policijos užgniaužta J.Ivanauskaitės surengta akcija prieš Kinijos vykdomą genocido politiką Tibete per tuometinį Kinijos prezidento Jiango Zemino vizitą Lietuvoje.
 

Ši rašytojos organizuota akcija buvo paskelbta geriausia 2002-2003 metų pilietine akcija Lietuvoje.
 

Tremtyje veikianti Dalai Lamos vadovaujama Tibeto vyriausybė siekia savo šalies autonomijos, kurią prarado po Antrojo pasaulinio karo, Kinijai paskelbus Tibetą savo neatskiriama dalimi ir paskyrus savo administraciją.
 

Oficialusis Vilnius laiko Tibetą neatskiriama Kinijos dalimi, tačiau Lietuvoje veikia nevyriausybinės Tibeto nepriklausomybės rėmėjų organizacijos, o Lietuvos Seime - tarpparlamentinių ryšių su Tibetu grupė, kuriai priklauso 13 parlamentarų.
 

Lietuvos Vyriausybės nuomone, Tibeto problema turi būti sprendžiama taikiomis priemonėmis derybų su Kinijos vyriausybe būdu. Europos Parlamentas ir Belgijos parlamentas, JAV Kongresas yra pripažinę Tibetą okupuota šalimi, o Dalai Lamą ir jo vadovaujamą Tibeto vyriausybę tremtyje - teisėtais Tibeto žmonių atstovais.
 

www.DELFI.lt