soas cleaners         Londono universiteto studentai, protestuodami prieš susidorojimą su universiteto darbuotojais, užėmė Orientalistikos ir Afrikos šalių studijų mokyklą (School of Oriental and African Studies, SOAS). Penktadienio, birželio 12 d., rytą migracijos tarnyba SOAS teritorijoje surengė žvėriškas universiteto valytojų gaudynes, nes įtarė, jog šie žmonės yra nelegalai. Buvo suimti 9 darbuotojai, vieną jų ištiko širdies smūgis. Visus suimtuosius ketinama deportuoti į Pietų Amerikos šalį, kurioje per metus nužudomi 4000 profsąjungos aktyvistų. Pirmadienį, birželio 15 d., pusę devynių ryto fakulteto studentai surengė protesto demonstraciją skvere priešais administracijos pastatą. Po demonstracijos apie 40 studentų užėmė dekanato patalpas ir užsibarikadavo jose.

 

Policiją iškvietė valytojus samdanti ISS firma, su kuria universitetas yra pasirašęs patalpų valymo kontraktą. Firmos vadovai „skubaus susirinkimo“ pretekstu įviliojo darbuotojus į uždarą patalpą, kurioje juos areštavo migracijos policininkai. Gaudyėse dalyvavo apie 40 policininkų, panaudojusių grubią fizinę jėgą – teigiama, kad vienai iš suimtujų įvyko persileidimas. Nebuvo išviesti nei advokatai, nei profsąjungos atstovai, suimtieji net nežinojo, kuo yra kaltinami.

 

SOAS vadovybė stojo migracijos policijos pusėn ir negynė suimtųjų universiteto darbuotojų, nors pastarieji dirba legaliai ir yra seni „Unison“ profsąjungos nariai. Ši profsąjunga gegužės 28 d. buvo surengusi protesto streiką prieš profsąjungos aktyvisto José Bermúdezo atleidimą iš darbo. Kaip tik šis įvykis paskatino fakulteto ir privačios firmos vadovus imtis represijų prieš nepaklusnius darbuotojus. 

 

Fakulteto administracijos patalpas užėmę studentai iškėlė 11 reikalavimų SOAS administracijai. Jie teigia, kad nepaliks okupuotų patalpų tol, kol nebus įvykdyti visi šie reikalavimai:

 

1. Fakulteto administracija turi parašyti prašymą Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrui ir paprašyti, kad būtų paleisti suimti darbuotojai bei sustabdyta jų deportacija.

2. Administracija turi pasmerkti represijas prieš darbuotojus ir paraginti juos išlaisvinti. 

3. Pareikalauti, kad į šalį būtų grąžinti jau deportuoti darbuotojai. 

4. Atsisakyti kontraktinių firmų paslaugų ir pasirašyti su darbuotojais tiesiogines darbo sutartis. 

5. Uždrausti migracijos policijai įžengti į universiteto teritoriją. 

6. Visiems suimtiesiems ir deportuotiesiems išmokėti metinio atlyginimo dydžio kompensacija. 

7. Nubausti visus universiteto darbuotojus, kurie prisidėjo prie valytojų arešto.

8. Grąžinti į darbą José Bermúdezą. 

9. Netrukdyti profesinių sąjungų veiklai. 

10. Universiteto senatui pateikti pasiūlymą, kad šis palaikytų suimtuosius imigrantus. 

11. Suteikti amnestiją visiems nukentėjusiems šio incidento metu.

 

Fakultetą okupavusių studentų kreipimesi rašoma: „Universitetai turi būti mokslo šventovės, o ne prievartos ir represijų vieta. SOAS vadovybė sugadino savo reputaciją bendradarbiaudama su represinėmis struktūromis ir negindama savo darbuotojų teisių“.

 

Fakulteto svetainė: http://www.soas.ac.uk/

Solidarumo laiškus rašyti: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Protesto laiškus rašyti: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 
Pagal news.bbc.co.uk ir ktus šaltinius parengė en arche
2009 06 17
 
soas cleaners 1
 
 
soas cleaners 2
 
 
soas cleaners 1
 
 
soas cleaners 4
 
 
soas cleaners 5
 
Daugiau nuotraukų: indymedia.org.uk