lietuva czv kalejimas        Lapkričio 18 d., trečiadienį, „ABC News“ interneto svetainėje paskelbta, kad slaptas CŽV kalėjimas Lietuvoje buvo įkurtas Antaviliuose, buvusioje jojimo bazėje, mažiau nei 20 kilometrų nuo Vilniaus. „ABC News” teigia, jog šią informaciją patvirtino Lietuvos vyriausybės atstovas ir buvęs JAV žvalgybos pareigūnas. Šiame kalėjime, veikusiame nuo 2004 metų rugsėjo iki 2005 metų lapkričio, buvo kalinami ir kankinami aštuoni terorizmu įtariami asmenys. Informacija apie Antaviliuose veikusį CŽV kalėjimą paviešinta ir „Washington Post“ interneto svetainėje. „Veikla, kuri buvo vykdoma CŽV kalėjime Antaviliuose, buvo neteisėta. Įtariamieji buvo žiauriai kankinami: jiems nebūdavo leidžiama miegoti, įtariamieji privalėjo nuolat stovėti ir buvo kitaip kankinami”, – teigia žmogaus teisių ekspertas Johnas Siftonas.

 

Pasak „ABC News“, iki 2004 m. jojimo bazės patalpos ir jose buvusi kavinė priklausė vienai šeimai, o 2004 m. kovą patalpos buvo parduotos Delavere, Panamoje ir JAV sostinėje Vašingtone registruotai įmonei „Elite, LLC”, kuri tais metais jojimo bazės patalpose ir įrengė slaptą kalėjimą. CŽV kalėjimą įsirengė per kelis mėnesius. Manoma, kad visa įranga buvo atgabenta iš JAV.

 

Veiklą slaptasis kalėjimas pradėjo 2004 m. rugsėjį. Remiantis šaltiniais, mačiusiais kalėjimą, jojimo bazę sudarė uždara patalpa jodinėjimui, kuri buvo dengta raudonu skardiniu stogu, arklidė ir kavinė. CŽV uždaroje patalpoje, skirtoje jodinėjimui, pastatė storą betono sieną. Už jos buvo įkurtas „pastatas pastate”, kurio viduje buvo įrengtos atskiros sekcijos kaliniams. Kiekvienoje sekcijoje buvo dušas, lova ir tualetas. Apklausoms rengti CŽV įsirengė atskiras patalpas. Didžioji dalis pastato virto tiesiog garažu.

 

Slaptajame kalėjime dirbę žvalgybos pareigūnai buvo įkurdinti buvusioje arklidėje. Elektros energiją abiem pastatams gamino 2003 „Caterpillar” autonominis generatorius. Visi kištukiniai pastatų lizdai buvo pritaikyti 110 voltų įtampai, kad tiktų JAV pagamintiems įrenginiams.

 

„ABC News“ praneša, kad vietos gyventojai apie slaptą CŽV kalėjimą nieko nežinojo. Vietos gyventojai pasakojo, kad 2004 m. vasarą buvusioje jojimo bazėje intensyviai vyko statybos.

 

Teigiama, kad Lietuva leido CŽV įsirengti kalėjimą po buvusio JAV prezidento George'o W. Busho vizito Lietuvoje 2002 m. Tuomet Amerikos vadovas Lietuvai pažadėjo paramą jungiantis prie NATO.„Naujosios NATO narės buvo tokios dėkingos Amerikai dėl NATO, todėl tuomet dėl JAV galėjo padaryti viską. Naujos NATO narės buvo pasiryžusios bendradarbiauti žvalgybos ir saugumo klausimais”, – teigia buvęs Baltųjų rūmų kovos su terorizmu pareigūnas Richardas Clarkas.

 

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė duoti interviu „ABC News” atsisako.

 

 

Taip pat skaitykite:
 
Parengė N.K.
2009 11 19
 
CZV kalejimas Antaviliuose