chaoso buveine 999 - 0        „Chaoso buveinė 999“ („999 Demeure du Chaos“) atsirado 1999 metų gruodžio 9 d., Saint-Romain-au-Mont-d’Or miestelyje (Prancūzija), kaip skulptoriaus Thierry Ehrmanno konceptualaus meno projektas, kuriuo buvo bandoma alchemiškai išskaidyti ir vėl apjungti XXI a. chaosą.

 

        Sukūręs kažką panašaus į A. Warholo fabriką, jis pakvietė viso pasaulio menininkus bendram darbui in situ kuriant ryšius tarp atskirų žmonių ir kultūrų. Jau po 9 metų buveinė su beveik 3000 meno kūrinių tapo unikaliu ir visame pasaulyje žinomu reiškiniu.

 

Trumpai tariant, chaoso buveinė yra gyvas muziejus po atviru dangumi, kurio lankytojai (čia kiekvienais metais apsilanko daugiau nei 120 000 žmonių iš viso pasaulio), nesumokėję nė vieno cento, patenka į gyvą, jokių dogmų ar apribojimų nevaržomą kūrybinę erdvę, kurioje meno kūriniai atsiranda ir nyksta vienu metu, kurioje apsijungia troškimas ir veiksmas. Panašu, kad chaoso buveinei pamažu įgaunant pasipriešinimo konservatyvizmui mene ir gyvenime statusą, pirminė Thierry idėja jau atsitraukė į antrą planą. Autorystė tapo nebesvarbi, svarbu idėja. Erdvė menui tapo nebeaktuali, nes viskas pavirto menu.

 

Kai kurie lankytojai pastebi, kad čia galima pajusti už Palais Bourbon (Prancūzijos Parlamento) sienų kunkuliuojančią žmonių galią. Žinoma, kad tokiose teritorijose plėtojasi ne tik meninė, bet ir socialinė, politinė veikla, toli gražu nežavinti norinčių valdyti ir reguliuoti. Auganti įtampa netruko pavirsti atviru konfliktu su visais būdingais šiandieninei „laisvai“ visuomenei atributais – karštais teisiniais ginčais, administraciniais ultimatumais, kvietimais į teismus vos ne kiekvieną savaitę, policijos reidais, atvirais grasinimais ir kitais purvinais triukais.

 

chaoso buveine 999 seniau ir dabar

Chaoso buveinė 1999 ir 2009 m.

 

 Iškilus akivaizdžiai sunaikinimo grėsmei, Thierry kartu su bedraminčiais stojo į nelygią kovą, kuri tęsiasi iki šiol. Vienas jos elementų – peticija už „Chaoso buveinės 999“ išsaugojimą. Jau surinkti šimtai tūkstančių parašų, kiekvieną dieną pasirašo tūkstančiai naujų žmonių. Išleista knyga, kurioje sudėti 1827 peticiją už chaoso buveinės išsaugojimą pasirašiusiųjų žmonių komentarai. Štai keli iš šių komentarų: „Tas namas apvertė viską aukštyn kojom, sukrėtė mane ir privertė suabejoti viskuo, kuo tikėjau!“, „Mane taip veikia tik katedros...“, „Atėjau čia nenoromis, pasižiūrėti į monstrą, bet vėliau negalėjau išeiti, norėjau žiūrėti, atrasti, suprasti“, „Šis menas kelia nerimą, bet kalba apie tai, kas slypi giliai mūsų  viduje“.

 

Taip pat išleista puiki knyga „Chaoso buveinės dvasia“ su įdomiais tekstais ir fotografijomis, kurią gali atsisiųsti kiekvienas norintis.

 

Apstulbinti chaoso buveinės lankytojai tūkstančius kartų jo įkūrėjo klausė „kodėl?“. Thierry Ehrmannas mano, kad tikrasis klausimas turėtų skambėti „kam tokia tamsa?“, į ką jis atsakytų paprastai: „Kai pamatysi tamsą, džiaukis, nes ji yra gimimo pradžia...“

 
{youtube}BoyMvM47tVg{/youtube}
 
Filmai apie Chaoso buveinę:

1) „999“ (727 MB), Etienne Perrone filmas su subtitrais anglų k.: 999HDENG.mov .

2) „The Abode of Chaos – A fight for freedom of expression 1999-2009“ (332 MB) su subtitrais anglų k.: ddcprocesv3-en.mov
3) Dar daugiau filmų rasite čia.
 

Pagal www.999demeureduchaos.org parengė RB

2010 02 02
 
Chaoso buveine 999 - 1
  
Chaoso buveine 999 - 3
  
Chaoso buveine 999 - 2
  
Chaoso buveine 999 - 4