Jes Brinch instaliacija        Menininko Jeso Brincho instaliacija „Susikiškit savo visuomenę į šikną“ („Shove your society up your ass“, 2001) buvo sukurta specialiai, iš anksto pasirinktai vietai. Ji turėjo būti eksponuojama Albertslundo miesto (Danija) savivaldybėje, greta socialinės rūpybos skyriaus. Iš latekso pagamintas meno kūrinys vaizdavo palubėje pasikorusį paprastą žmogų, prieš tai stovėjusį eilėje prie socialinės rūpybos skyriaus kabineto durų.

 

Šalia socialinės rūpybos skyriaus kliento lėlės buvo pakabintas plakatas, aiškinantis instaliacijos sumanymą. Kūrinys turėjo būti suprantamas kaip kontrastas valdžios vykdomam „socialinės normalizacijos ir integracijos į darbo rinką“ procesui. Plakate buvo rašoma:

 

„Aš nenoriu dalyvauti šitoje kvailoje, engiančioje smulkiaburžuazinėje visuomenėje. Aš nesu danas, nesu pilietis, nesu uždarbiautojas, mokesčių mokėtojas, vartotojas, valdytojas, savininkas, nuomininkas, skolininkas, klientas, pirkėjas, prekeivis, žiūrovas, klausytojas, balsuotojas, darbuotojas, bedarbis, moksleivis, studentas, ar pensininkas. Aš nesu vardas ir pavardė, nesu socialinės kortelės numeris, nesu adresas, statusas, darbas, pajamos, nuosavybė, banko sąskaita ar dar kas nors. Susikiškit savo visuomenę į šikną ir palikit mane ramybėje.“

 

              Jes Brinch instaliacija 2

 

Albertslundo savivaldybėje tuo metu dominavę socialdemokratai uždraudė šį darbą. Valdžios nuomone, šis kūrinys įžeidžia žmones ir vaikus. Jis buvo pašalintas ir daugiau niekada neeksponuotas.

 

Pagal www.artliberated.org parengė RB

2010 02 23