caparezza        Italijos reperis CapaRezza (liet. „Garbanota galva“, tikr. Michele Salvemini, g. 1973) debiutavo 1997 metais Sanremo festivalyje. Iš pradžių dainavęs apie meilę, netrukus jis ėmė sarkastiškai dainuoti apie socialines problemas – valdžios autoritarizmą, socialinę nelygybę, ultradešiniųjų manipuliacijas, policijos prievartą – ir tapo bene garsiausiu Italijos roko klounu, išjuokiančių kapitalistinę „spektaklio visuomenę“.

 

Socialiai ir politiškai angažuotuose performansuose jis dažniausiai užsideda savo priešininkų kaukę ir vaidina „demokratišką“ diktatorių, „duonos ir žaidimų“ principu valdantį paklusnią minią. Dainininko nuomone, visi mes šiandien esame klusni minia, kurios misija valdžios rodomame spektaklyje yra gana paprasta – mums skirtas masuotės statistų, galinčių tik ploti, skanduoti „bis“ ir kitaip reikšti susižavėjimą, vaidmuo. CapaRezza mus vadina „Endemol karta“ („Endemol“ – tarptautinė pramogų verslo korporacija, daugybėje šalių rengianti realybės šou).

 
{youtube}IOuEhTSa66o{/youtube}
 

Vis dėlto CapaRezza įspėja, kad tokia „muilo opera“ amžinai tęstis negali. Visuomenė, užmigdyta jai rodomų realybės šou, gali ir prabusti. Tada ji pamatys neperžengiamą prarają tarp savęs ir valdančiųjų ir pastebės, kad neturi jokių galimybių įtakoti valdžią. Tada ji griebsis smurto ir vandalizmo.

 

Misterijoje „Torna Catalessi“ („Sugrįžk, katalepsija“) ir vaizduojama tokia prabudusi visuomenė, kuri nieko neturi, tik akmenį rankoje.

 
{youtube}XNrbXi0QZgg{/youtube}
 
Parengė en arche
2010 08 14