Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas perspėjo Kolumbiją, kad ši reidų metu neperžengtų savo sienų, nes tai gali įžiebti karą.
 

      Chavezas tai pareiškė netrukus po to, kai Kolumbija surengė reidą Ekvadore ir jo metu nužudė vieną iš Kolumbijos ginkluotųjų revoliucinių pajėgų (Farc) lyderių Raulį Reyesą.
 

      „Prezidente Uribe, pagalvokite ilgai ir įdėmiai. Tokie jūsų veiksmai gali būti „causa belli“ – karo priežastimi“, pareiškė Chavezas.
 

      Kolumbijos karinės pajėgos nužudė Reyesą šeštadienį vykusio oro reido metu. Tai įvyko kaimyniniame Ekvadore. Bogotos valdžios pareigūnai gyrėsi kirtę galingą smūgį partizanams.
 

      Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa žada nusiųsti diplomatinę notą ir taip pareikšti protestą dėl Kolumbijos karinių pajėgų surengtos atakos.
 

      Kai po vidurnakčio pradėjo bombarduoti Kolumbijos oro pajėgos, Reyesas ilsėjosi kovotojų stovykloje netoli Kolumbijos sienos. 59 metų amžiaus Reyesas (tikroji jo pavardė – Luis Edgar Devia), prieš praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje įsijungdamas į Farc buvo šveicarų maisto pramonės giganto Nestle profsąjungos lyderis. Žilabarzdis, akiniuotas kovotojas, tapęs Farc atstovu spaudai, nešiojęs alyvų spalvos rūbus ir šautuvą, galėjo tapti grupuotės vado, 77 metų amžiaus Manuelio Marulandos įpėdiniu.
 

      Jo nužudymas buvo didelis laimėjimas Kolumbijos prezidentui konservatoriui Alvarui Uribei, ėmusiam rimtai kovoti prieš Farc, kurią sudaro 17 tūkstančių karių ir kuri nuo pat septintojo dešimtmečio kelia didelį pavojų baltiesiems išnaudotojams tarnaujančioms vyriausybėms Lotynų Amerikoje.
  

 

Al Jazeera.net, anarchija.lt

2008.03.02