Du didieji prekybos tinklai, kuriuose dar nesusikūrė profesinės sąjungos, siekia užbėgti jų kūrimuisi už akių. „Maxima LT“ žada su savo darbuotojais bendrauti be tarpininkų įsikišimo, o „Norfos“ vadovai įspėja, kad susikūrus profsąjungoms gali būti priversti kelti kainas, praneša LTV naujienų tarnyba. Tuo metu „Iki“ ir „Rimi“ prekybos tinkluose profesinės sąjungos jau veikia.


      Profesinėms sąjungoms susikūrus „Iki“ ir „Rimi“, sujudo kiti prekybininkai. „Maximos“ vadovybė, esą tiesiogiai apklaususi visus iki vieno darbuotojus, sako rengianti veiksmų planą jų nepasitenkinimui malšinti.

      „Maxima“ imasi prevencinių priemonių. Iš tikrųjų profesinių sąjungų kūrimosi mes neskatiname, tačiau stengiamės patys kalbėtis su darbuotojais, patys spręsti kylančias problemas“, – teigia Viktorija Jakubauskytė, „Maximos LT“ atstovė ryšiams su visuomene.

      Esą slopinamas ne tik „Maximos“, bet ir kitų „VP grupės“ įmonių darbuotojų noras turėti savus interesų gynėjus. Steigiamąją profsąjungos konferenciją bandė surengti „Vilniaus prekybai“ priklausančiose „Eurovaistinėse“ dirbantys žmonės.

      „Visus juos kvietėsi į direkciją – klausinėjo, kur buvo konferencija, kada, kodėl tu ten stojai. Aišku, ne kiekvienas nori būti visą laiką po padidinamuoju stiklu, kad visą laiką jis būtų įvardijamas kaip kažkoks neigiamas darbuotojas“, – pasakoja Aldona Jašinskienė, profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė.

      Be „Maximos“, profesinės sąjungos nėra ir „Norfoje“. Tinklo vadovybė sako esanti ne prieš darbuotojų gynėjus, tačiau jei darbuotojai reikalaus didesnių algų ir neis į kompromisą, įspėja permesianti nuostolius ant vartotojų pečių.

      „Jei bendra kalba nerandama, jeigu vyksta politikavimas, ambicijų kova – kentės tada pirkėjas. Tektų kelt tada kainas“, – teigia Darius Ryliškis, „Norfos mažmenos“ atstovas.

      Praėjusią savaitę „Iki“ ir „Rimi“ tinkluose susikūrusios profsąjungos žada kovoti dėl geresnių darbo sąlygų ir algų.

      Vadimas Vileita, lrt.lt
      2008.04.18