protestai_albanijojePenktadienį, sausio 21 d., Albanijos sostinėje Tiranoje surengtas didžiulis opozicijos protesto mitingas baigėsi 3-mis protestuotojų mirtimis. Dar trys žmonės yra kritinės būklės. Sužeista daugiau nei 40 žmonių.

 

Prie vyriausybės pastato Tiranos centre susirinko daugiau kaip 20 tūkst. žmonių, kuriuos sukvietė opozicinė socialistų partija. Ši partija inicijavo protestus atsistatydinus Albanjos vicepremjerui Ilirui Metai, patekusiam į sukčiavimo ir korupcijos skandalą. Protestuotojai reikalavo premjero Salio Berishos, kuriam irgi mesti kaltinimai korupcija, atsistatydinimo.

 

Socialistų partijai prijaučiantys aktyvistai kaltina šalies vyriausybę korupcija, piktnaudžiavimu valdžia ir rinkimų rezultatų klastojimu. Albanijoje politinė krizė tęsiasi nuo tada, kai per rinkimus, surengtus 2009 m. vasarą, į valdžią pateko konservatyvi Albanijos demokratų partija. Opozicija nesutiko su rinkimų rezultatais ir apkaltino valdančiuosius konservatorius manipuliacijomis bei rinkimų rezultatų klastojimu.

 

Sausio 21-osios mitingas prie vyriausybės vyko taikiai, kol prieš minią nebuvo išvesta specialioji policija. Didelis, maždaug 1000 „robokopų” būrys brutaliai nustūmė žmones lazdomis ir ašarinėmis gujomis. Protestuotojai įsiuto ir ėmė mėtyti į „robokops” akmenis. Molotovo kokteiliais padegti keli netoliese stovėję automobiliai, akmenimis išdaužyti valstybinių pastatų langai. Policijos duomenimis, sužalojimų patyrė ir 17 policininkų.

 

{youtube}TbPO-qse1O0{/youtube}

 

{youtube}sMolyl7MdlA{/youtube}


Albanijos policijos vadovai teigia, kad prieš žmones jie naudojo tik lazdas, ašarines dujas ir vandens patrankas. Tačiau į Tiranos ligonines buvo atgabenta nemažai protestuotojų su šautinėmis žaizdomis. Internete plinta vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip greta aktyvių protestuotojų stovintis žmogus krinta žemėn it pakirstas kulkos. Spėliojama, kas galėjo jį nušauti – šalia stovėjęs slaptosios policijos agentas ar ant stogo įsitaisęs snaiperis.

 

{youtube}1XNsuPTGD6U{/youtube}

 

a.lt info

2011 01 27