sirijaKovo 24 dieną tinklalapiui marxist.com buvo atsiųstas laiškas iš Sirijos, o paskutinėmis kovo dienomis tas pats tinklalapis gavo dar keturis laiškus nuo Sirijos socialistų. Šie laiškai puikiai atskleidžia Sirijos kairiųjų požiūrį į įvykius jų šalyje, kuriuos jie drąsiai vadina revoliucija.

 

1 laiškas, kovo 24 d.


Situacija Sirijoje kritinį tašką. Režimas panaudojo brutalią jėgą Daros mieste. Desantiniai vadinamųjų  „Saraya Al-Difa“ (Gynybos brigadų) daliniai, vadovaujami dabartinio prezidento brolio Mahero Al-Asado, šturmavo Omari mečetę ir šiuo metu yra apgulę miestą. Jie naudoja smurtą, šaudo ir suiminėja žmones. Manoma, jog šiuo metu jau yra daugiau nei 100 žuvusių ir dar daugiau suimtų. Be to, vietiniai gyventojai pranešė, jog kai kurie saugumo pajėgų kariai kalba persų kalba, todėl yra manoma, jog tai iš Irano atvykę vadinamieji „Irano revoliucijos sargai“.

 

Šiandien televizijoje buvo pasirodžiusi Bouthaina Shaaban. Ji yra svarbi Sirijos režimo veikėja, anksčiau užėmusi svarbius ministrų postus ir šiuo metu esanti prezidento patarėja. Ji atrodė sutrikusi ir kalbėjo nesklandžiai, tačiau stengėsi atrodyti stipriai. Ji pakartojo visą šlamštą, kurį kalbėjo valdžia: kad prezidentas gerbia teisėtus protestuotojų reikalavimus ir ketina jiems atsakyti, kad smurtą pradėjo „agentai provokatoriai“, kurie apgavo taikius protestuotojus, jog dar labiau priartėtų prie savo tikslų, neturinčių nieko bendro su Sirijos žmonių reikalavimais, ir kurie tik siekia pakenkti šalies harmonijai ir stabilumui.

 

Savo kalbą ji baigė juokingais, tačiau režimo baimes puikiai atspindinčiais pažadais –nedelsiant įkurti visų rūšių „komisijas“, skirtas „tirti“ įvairius ekonominius ir politinius Sirijos žmonių reikalavimus (!). Ji taip pat pažadėjo pakelti viešojo sektoriaus darbuotojų algas (ir išmokas), kad būtų patenkinti jų reikalavimai. Bet kaip bus įvykdyti „jų reikalavimai“ ir kiek bus padidintos algos, ji nepasakė! Kai jos paklausė, kas rengė „sąmokslą“ Daros mieste, ji net nežinojo ką atsakyti!

 

Rytoj [penktadienį] Sirijos „pykčio diena“. Atrodo, jog bus ta lemiamoji diena, kuri galės žymėti tikrosios revoliucijos pradžią. Raginimų žmonėms išeiti į gatves ir protestuoti tikrai netrūko, bet atsakymas iki šiol buvo labai švelnus. Kas įvyks rytoj, yra svarbu, nes po keleto pastarųjų dienų įvykių žmonės yra labai supykę. Jei jie nesugebės mobilizuotis, tai sustiprins režimo įsitikinimą, kad jis pakankamai populiarus arba kad žmonės bijo veikti, o šiuo metu tai labai demoralizuotų revoliucionierius.

 

Visgi naujienos, ateinančios iš „Facebook“, rodo, kad žmonės ketina ryžtingai veikti. Sirijos gentys (sudarančios apie 50% visų Sirijos gyventojų) išleido manifestą, skelbiantį revoliuciją. Atrodo, jog kitos etninės ir religinės grupės, pavyzdžiui, kurdai ir drūzai, taip pat palaiko revoliuciją. Net alavitų sekta, kuria remiasi režimas ir tikisi gauti iš jos paramą, „Facebook“ tinkle išreiškė solidarumą su revoliucionieriais, nes dauguma alavitų gyvena labai skurdžiai. Visa tai turės būti patvirtinta įvykiais praktikoje.

 

„Facebook“ tinkle žmonės dalijasi įvairiomis idėjomis – daugiausia apie tai, kaip organizuoti demonstracijas. Jaunimas mano, jog jei suburtų daugybę žmonių bendrai kovai, tai pavyktų nuversti režimą. Tačiau būtina, kad įsijungtų dirbančioji klasė.

 

2 laiškas, kovo 25 d.


Galima drąsiai sakyti, jog sukilimas Sirijoje tapo revoliucija. Sirijos žmonių reakcija pranoko visus lūkesčius. Dešimtys tūkstančių protestuotojų išėjo į gatves daugelyje Sirijos miestų ir miestelių. Vien Daroje žmonių skaičius galėjo viršyti 200 tūkstančių. Visų pirma, tūkstančiai žmonių išėjo į paties Damasko ir jo priemiesčių gatves. Be to, protestai apėmė ir pakrantės miestą Latakiją, kuriame susitelkę liūdnai pagarsėję režimo banditai ir gaujos. Šiuo metu jau yra dešimtys aukų, tačiau režimas sėkmingai kontroliuoja žiniasklaidą, drausdamas apie tai informuoti visuomenę.

 

3 laiškas, kovo 25 d.


Masiniai protestai Sirijoje pradeda sėti nesantaiką pačiame režime. Prezidento brolis ir žudikas Maheras al-Assadas vadovavo „Respublikos sargams“, kurie šią savaitę vykdė skerdynes Daroje. Libano laikraščiai šiandien pranešė, jog Maheras al-Assadas smarkiai susiginčijo su Farouku al-Sharaa dėl to, kaip turėtų būti reaguojama į protestus. Jei ši informacija pasitvirtintų, tada būtų įrodyta, jog vyksta rimtas aukščiausios biurokratijos skilimas dėl protestuotojų klausimo.

 

{youtube}B-j8HE7nInQ{/youtube}

 

4 laiškas, kovo 25 d.


Šiandien [2011-03-25] mes stebėjome tikrą revoliuciją prieš negailestingą režimą daugelyje miestų visoje šalyje. Sukilimas – tai reakcija į represijas Daroje. Taip pat solidarizavomės su žmonėmis, gyvenančiais šiame mieste. Daugiau kaip tūkstantis įpykusių Sirijos sukilėlių protestavo Latakijos gatvėse, tačiau juos apšaudė Sirijos saugumo pajėgos. 3 protestuotojai žuvo, daug sužeistų. Tūkstantinės minios protestavo Damasko ir Houmso priemiesčiuose, kur nugriovė didelius stendus su dabartinio prezidento tėvo Hafezo Al-Assado atvaizdais. Daug kur į Sirijos miestų gatves išėjo tūkstančiai žmonių. Mes kovojame už savo laisvę.

 

Balandžio 4 d. Damaske (vietoje laiško)



{youtube}z0Bsc5BvwKY{/youtube}

 

www.marxist.com ir www.marxist.com vertė marksistai.lt

 

2011 04 03