Šiandien, balandžio 25 d., Vyriausybėje vykusiame pasitarime pritarta Generalinės prokuratūros siūlymui papildyti Baudžiamąjį kodeksą straipsniais, numatančiais baudžiamąją atsakomybę už tautinės, rasinės ir religinės diskriminacijos propagavimą. Tokių papildymų tikslas būtų kriminalizuoti veikas, už kurias šiuo metu baudžiama pagal Administracinį teisės pažeidimų kodeksą, t.y. tik administracine tvarka.

      Generalinė prokuratūra siūlo į Baudžiamąjį kodeksą perkelti straipsnius, pagal kuriuos būtų baudžiama už nacionalinę, rasinę ar religinę nesantaiką propaguojančių spaudinių, vaizdo, garso ar kitokios produkcijos gaminimą, laikymą turint tikslą platinti, platinimą arba viešą demonstravimą.

      Taip pat norima, kad baudžiamoji atsakomybė būtų numatyta už organizacijos, propaguojančios nacionalinę, rasinę ar religinę nesantaiką, kūrimą arba dalyvavimą tokios organizacijos veikloje.

      Anot generalinio prokuroro pavaduotojo G. Jasaičio, už tokią veiką numačius baudžiamąją atsakomybę, būtų  „visai kitokia tokių nusikaltimų stebėsena, apskaita ir kitokio pobūdžio tyrimai bei rezultatai“. G. Jasaičio teigimu, dauguma tokio pobūdžio nusikaltimų padaromi internetinėje erdvėje. Pavyzdžiui, šiemet dėl nesantaikos kurstymo pradėti 42 ikiteisminiai tyrimai. Tačiau tik trys iš jų vyko viešose vietose.

      Artimiausioje ateityje bus kreiptasi į Seimą, kad šis papildytų Baudžiamąjį kodeksą.

      parengta pagal alfa.lt
      2008.04.25