Neonaciai svastikos 4-0Pastaruoju metu nedidelė antifašistų grupelė paviešino visą virtinę faktų apie kariuomenėje tarnaujančius neonacius. Šiuos faktus noriai citavo žiniasklaida. Viešumas visada gerai, tačiau Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pareigūnų reakcija rodo, kad padėtis kur kas pavojingesnė nei gali atrodyti iš šalies. Štai KAM poziciją atspindinti citata:

 

„Po kovo 11 d. Vilniaus Katedros aikštėje vykusios eisenos buvo gauta informacija apie eisenoje dalyvavusį profesinės karo tarnybos karį. Dėl šio kario veiksmų buvo atliktas tarnybinis patikrinimas. Kadangi karys dalyvavo eisenoje, kuriai buvo išduotas leidimas, karys nepažeidė karių drausmės statuto. Jam buvo pareikštas įspėjimas dėl karių etikos kodekso pažeidimo.“

 

Taigi kariuomenė žinojo apie nederamą bent vieno kario elgesį, bet įstatymuose numatytų veiksmų nesiėmė. Lietuvoje eitynėms ir taikiems susibūrimams leidimai nėra išduodami ir nėra reikalingi, o už įstatymo pažeidimus eitynių metu jų dalyviai atsako nepriklausomai nuo to, ar eitynės buvo derintos su savivaldybe ir policija.

 

Žiniasklaida pateikia ir daugiau keistų KAM požiūrių į neonacizmą ir jį propaguojančius asmenis. Kalbėdama apie Lietuvos Respublikoje kriminaliniu laikomą nacistinių simbolių naudojimą, Krašto apsaugos ministerija per savo atstovus sako: „Tatuiruotės yra privatus reikalas ir į jas negali būti atsižvelgiama vertinant asmens tinkamumą tarnybai kariuomenėje.“

 

Tai reiškia tik vieną – dabartinė Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė iš savo kuruojamos srities neonacių pati nepašalins. Po tokių pareiškimų bet kas, žiūrėdamas į karį Lietuvos kariuomenės uniforma, gali įtarti, kad uniforma – tai tik kamufliažas, slepiantis nacistinę svastiką.

 

Svastikuota kariuomenė – tai ne tik didelė gėda, bet ir realus pavojus šalies žmonėms. Garbingi vadai, leidę tokią nešlovę, atsistatydintų. Deja, Lietuvos kariuomenė nėra garbinga organizacija. Šiltą kėdę praradusių kareivų „garbės kodeksas“ numato bylinėjimąsi dėl sugražinimo šilton vieton.

 

Galbūt tokiems vadams ir tinka kariuomenėje tarnaujančios neonacistinės padugnės, bet mums – taikiems žmonėms – nereikėtų pamiršti, kad prieš 70 metų naciai ir jų talkininkai lietuviai išžudė kelis šimtus tūkstančių taikių žmonių. Taigi nusikaltėliai vėl ginkluoti. Būkime budrūs.

 

Evaldas Balčiūnas

 

2011 08 01

 

       Lietuvos kariuomenės kariai, pasipuošę nacių simboliais

 

Neonaciai svastikos 4