franckevic dedok olenicev      Baltarusijos žmogaus teisių gynimo centras „Viasna“ ir Baltarusijos Helsinkio komitetas pripažino politiniais kaliniais tris ilgomis įkalinimo bausmėmis nuteistus anarchistus – Igorį Olinevičių, Nikolajų Dedoką ir Aleksandrą Franckevičių. Žmogaus teisių gynėjai tokią išvadą padarė atlikę specialų vadinamosios „Anarchistų bylos“ tyrimą.

 

Baltarusijos Helsinkio komiteto pateiktoje išvadoje aiškinama, kad šis sprendimas buvo priimtas dėl tokių priežasčių:

 

1. Ikiteisminis šios baudžiamosios bylos tyrimas buvo atliktas šiurkščiai pažeidžiant teisminį procesą ir teisiamųjų teises. Buvo atlikti savavališki areštai, pažeisti sulaikymo terminai ir procedūros, numatytos Baltarusijos Baudžiamojo proceso kodekse, buvo pažeistos įtariamųjų teisės į gynybą ir jų nekaltumo prezumpcijos principas. N. Olinevičius buvo sulaikytas Maskvoje ir atgabentas į KGB tardymo izoliatorių Minske grubiai pažeidžiant nustatytas procedūras, tarp jų – ir piliečių ekstradicijos procedūras iš Rusijos Federacijos į Baltarusiją.  

 

Nuteistieji I. Olinevičius, N. Dedokas ir A. Franckevičius per teismo procesą ne kartą pareiškė, kad ikiteisminio tyrimo metu jie buvo kankinami, prieš juos buvo naudojamos psichologinio spaudimo priemonės. Kankinimų faktą teismo metu paliudijo ir keli liudininkai, atsisakę savo parodymų, kuriuos buvo davę per ikiteisminį tyrimą (K. Kovko, A. Žingerovskis, I. Bogačekas, A. Bugajevas, S. Sliusaris). Šios aplinkybės ikiteisminio tyrimo bei teismo metu nebuvo tinkamai patikrintos ir teisiškai neįvertintos.

 

2. Teismo proceso metu buvo pažeistos įrodymus pateikiančių šalių lygiateisiškumo principas. Šiurkštūs nuteistųjų teisių pažeidimai leidžia daryti išvadą, kad bylos nagrinėjimas teisme buvo neobjektyvus, neišsamus ir neįvairiapusis, o paskelbtas nuosprendis – nepagrįstas ir neteisėtas. Tokiomis aplinkybėmis priimtas nuosprendis turi būti atšauktas, o byla grąžinta naujam tyrimui.

 

3. I. Olinevičius, N. Dedokas ir A. Pranckevičius buvo sulaikyti ir nuteisti labai ilgomis, aiškiai neadekvačiomis įkalinimo bausmėmis. Teismo procesas buvo aiškiai susijęs politiniais valdžios motyvais, todėl jis yra neteisingas.

 

4. Baltarusijos Helsinkio komitetas ir žmogaus teisių gynėjų bendruomenės ekspertai, vadovaudamiesi objektyviais kriterijais, padarė išvadą, kad įkalinimo vietose esantys nuteistieji Igoris Olinevičius, Nikolajus Dedokas ir Aleksandras Pranckevičius yra politiniai šiuo metu Baltarusijoje veikiančio režimo kaliniai.

 

Visą tyrimo išvadų tekstą galima rasti http://spring96.org


a.lt info

2011 10 05

 

BLR anarchistai