ciles studentaiVisas Santjago centras vakar tapo pogromų vieta. Antroje dienos pusėje Čilės studentų federacijos – svarbiausios judėjimo už nemokamą aukštąjį mokslą koordinatorės – surengtas eitynes užpuolė specialios paskirties policijos pajėgos. Sakoma, kad tokių represijų Čilėje nebuvo nuo diktatūros laikų.

 

Vakar, spalio 5 dieną, kai švietimo ministras Felipe Bulnesas pareiškė, kad apie nemokamą mokslą kalbos nebus, Čilės vyriausybės dialogas buvo nutrauktas – iš pradžių su moksleiviais, o paskui ir su studentais, Jis pasakė, kad dauguma čiliečių nenori nemokamo mokslo – neva neteisinga, kai neturtingieji moka už turtinguosius.

 

Šis ultradešinios postpinočetinės vyriausybės, turinčios rūpesčių neturto ir teisingumo klausimais, argumentas tapo atsaku studentams, ant derybų stalo pateiktusiems pranešimą, įrodantį nemokamo mokslo sistemos sukūrimo galimybę, naudingumą ir būtinybę. Kiek daugiau nei tris valandas užtrukęs pokalbis – tai buvo antrasis studentų susitikimas su vyriausybe – vyko itin įtemptoje aplinkoje. Tuo metu studentai gaudavo pranešimus apie tai, kad vidaus reikalų ministras įsakė jėga išvaryti studentus iš jų pastaraisiais mėnesiais okupuotų aukštųjų ir vidurinių švietimo įstaigų pastatų. Dar prieš kelias dienas vyriausybė pateikė parlamentui įstatymo projektą, pagal kurį studentų vykdomos švietimo įstaigų okupacijos prilyginamos gatvės chuliganizmui sunkinančiomis aplinkybėmis.

 

Kitą dieną buvo suplanuota studentų demonstracija „Už nemokamą išsilavinimą“. Žinoma, ją uždraudė rengti miesto centre. Ir natūralu, kad moksleiviai ir studentai nepakluso.

 

{youtube}M_ah0hdoprg{/youtube}

 

Tokių represijų Čilėje nebuvo nuo diktatūros laikų – daugelis kalba, kad net paskutiniaisiais Pinočeto režimo metais policija buvo kur kas minkštesnė. Ginkluoti karabinieriai gatvėse, visas miesto centras paskendo ašarinių dujų debesyje, Camila Vallejo (jauna komunistė, viena iš studentų protestų čilėje organizatorių) atsidūrė poliklinikoje, kai studentai stojo prieš karabinierius su transparantais ir buvo nušluoti kelių vandens patrankų srovės. Karabinieriai pirmieji iš kelių pusių puolė susirinkusius studentus ir užmėtė aikštę iš pradžių dujinėmis granatomis, o paskui nuplovė vandens patrankomis.

 

Visas Santjago centras tapo smurto arena. Antroje dienos pusėje studentų federacija buvo užpulta specialiųjų policijos pajėgų, persekiojusių grupę kaukėtų akmenų mėtytojų, pabandžiusių čia rasti prieglobstį. Šiandien netgi tokia konservatyvi organijacija kaip TVF rekomendavo Čilei padidinti valstybinio švietimo finansavimą, kad būtų užkirstas kelias šalyje augančiam socialiniam nestabilumui.

 

Šiandien vakare visa šalis barškina puodais, taip pareikšdama solidarumą su studentais. Šiomis dienomis sukanka penkeri mėnesiai nuo studentų protestų pradžios. 89% gyventojų remia studentų reikalavimus, prezidentą Piñera palaiko 22%, o vadinamosios centro kairės opozicijos (buvusios „socialistinės“ vyriausybės) pasitikėjimas tik 11%.

 

Spalio 7 ir 8 d. studentai rengia nacionalinį plebiscitą, kuriuo galbūt pavyks išmušti iš vyriausybės jos absurdišką argumentą, kad dauguma čiliečių nenori nemokamo išsilavinimo. Dabar Santjage 12 valanda nakties, aš prieš valandą kalbėjausi su Camila padejėja spaudai – ir ji prisipažino, kad kol kas mažai kas įsivaizduoja, kas bus rytoj.


Olegas Jasinskis


http://liva.clivaom.ua vertė E.B.

2011 10 07