maskvos-opozicija-VIP-0Gruodžio 24 d. Maskvos A. Sacharovo prospekte opozicija surengė antrąjį masinį mitingą prieš Rusijos Dūmos rinkimų rezultatų klastojimą. Į aikštę susirinko apie 100 000 žmonių, tačiau anaiptol ne visi jie buvo vienodai svarbūs. Iš aukštos tribūnos, kuri nuo protestuotojų buvo atskirta specialia VIP zona, kalbas rėžė liberalų elitas, visi kiti susirinkusieji buvo tik tylūs statistiniai vienetai.

 

Kaip ir pirmasis opozicijos mitingas, šis pasižymėjo griežta hierarchija ir geležine drausme. Kalbėtojai, priklausantys politiniam, intelektualiniam ir kultūriniam Rusijos elitui, tačiau trokštantys užkopti dar aukščiau, buvo surikiuoti svarbumo tvarka ir turėjo paklusti griežtam reglamentui. Visi jie negailestingai kritikavo dabartinę Kremliaus valdžią ir dievagojosi, kad viskas pasikeistų, jei į valdžią ateitų jie.

 

Tuo tarpu kitame aikštės gale, kur itin svarbių oratorių kalbos beveik nebuvo girdimos, įsitaisė anarchistai ir „Užimk Maskvą“ judėjimo aktyvistai. Jie surengė „savo“ mitingą pasinaudoję „gyvuoju mikrofonu“ – aplink stovintys žmonės garsiai atkartojo kalbėtojų žodžius. Šie kalbėtojai, kitaip nei oficialūs oratoriai, kalbėjo ne apie valdžios kaitos, o apie paprastų žmonių organizavimosi būtinybę.

 

{youtube}KZXshcvPoUs{/youtube}

 

Pasibaigus mitingui tūlas Maskvos tinklaraštininkas A. Malginas internete patalpino straipsnį „VIP kovotojai prieš režimą“ su savo darytomis „itin svarbių“ protestuotojų nuotraukomis. Ypatingą dėmesį jis kreipė į prabangius jų automobilius. „Mitingo organizatoriai nesupranta, kas dedasi. Nesupranta liaudyje susikaupusio pykčio. Nesupranta, dėl ko žmonės atėjo į aikštę. Jei suprastų – žodžio „VIP“ ne tik nevartotų, bet net bijotų apie jį pagalvoti. Vienintelis dalykas ramina: šiuos VIP oratorius srovė nublokš į tą patį unitazą, į kurį bus nuplauti ir Putinas su Medvedevu,“ – rašo tinklaraštininkas.

 

maskvos-opozicija-VIP-1

Rusijos Dūmos deputatas G. Gudkovas atvyko sakyti kalbos Dūmos jam paskirtu automobiliu. Per rinkimų kampaniją šis „Teisingosios Rusijos“ partijos delegatas aršiai kritikavo valdininkus, važinėjančius brangiais tarnybiniais automobiliais.

 

maskvos-opozicija-VIP-2

Opozicijos oratorė – šou verslo žvaigždė Ksenija Sobčak – šį kartą atvyko FSB priklausančiu džipu su švyturėliu. Seniau ji važinėjo Federacijos Tarybai priklausančiu automobiliu, kurį turbūt jai perleido senatore paskirta jos motina.

 

maskvos-opozicija-VIP-3

Šviežiai iškepto opozicionieriaus p. Kudrino automobilis, kuriuo jis šią vasarą „nudaužė“ kažkokį provincijos žmogelį, nusprendusį pereiti plačią Naujojo Arbato gatvę. Rusijos Prezidento reikalų valdytojas V. Chekovas pakomentavo, kad nukentėjusiojo neverta gailėtis, nes jis buvo apsirengęs „kaip bomžas“.

 

maskvos-opozicija-VIP-4

Ar kada nors matėte kovotoją prieš režimą, važinėjantį ekskliuzyviniu „Maybach“ automobiliu? Tai vienas iš opozicijos lyderių – milijardierius Michailas Prochorovas. Įdomu, kad neseniai Prochorovas važinėjo tikrų tikriausiu hibridu: automobilis – jo, o švyturėlis ir ypatingi numeriai – jo bičiulio, Krasnojarsko srities deputato Aleksandro Usso.

 

maskvos-opozicija-VIP-5

Opozicionierius, „Jabloko“ partijos tarybos narys Igoris Artemjevas vadovauja federalinei Antimonopolinei tarnybai, kitais žodžiais tariant, yra tiesioginis Putino pavaldinys, gerai sutariantis su viršininku. Pats jį du kartus nufotografavau Rubliovkoje, kada jis, įsijungęs sireną, išvažiuodavo į priešingą eismo juostą, kad aplenktų kamščius.

 

maskvos-opozicija-VIP-6

VIP zona priešais sceną. Į ją su leidimais patenka žurnalistai ir kiti svarbūs asmenys.

 

Parengė N.K.

2011 12 27