Pirmą kartą Europolas genų technologijos priešininkų „laukų išlaisvinimą“ įvertino kaip „teroristinį aktą“. Portugalijoje genų technologijos priešininkų akcija, nukreipta prieš genetiškai modifikuotų kukurūzų auginimą, Europos apsaugos policijos Europolo buvo įvertinta kaip „teroristinė“. Apie tai galima pasiskaityti aktualioje 2008 metų ataskaitoje EU-Terrorism- Situation and Trend.

     2007 metų rugpjūčio 17 d. akcijos metu buvo nulaužyta bei išrauta hektaras kukurūzų. Akcijoje, pavadintoje Movimento Verde Eufemia, dalyvavo apie 150 asmenų, kurie norėjo atkreipti visuomenės dėmesį į genetiškai modifikuotų pasėlių pavojų. Tai buvo pirmas tokio pobūdžio pilietinio nepaklusnumo aktas Portugalijoje. Europoje taip vadinami „laukų išlaisvinimai“, GMO (genetiškai manipuliuotų organizmų) naikinimo akcijos, vyksta jau nuo 2005 metų. Tada pirmuosius laukų išlaisvinimus atliko "Faucheurs Volontaires" Prancūzijoje, po to sekė daugybė tokių akcijų Vokietijoje, suorganizuotų iniciatyvos Gendreck-weg (genetinis purvas – lauk).

     Iki šiol „laukų išlaisvintojai“ dar niekada nebuvo laikomi teroristais. Dabar gi „aplinkosauginio terorizmo“ (environmental terrorism) sąvoka juodu ant balto naudojama Europolo ataskaitoje ir tokiu būdu kriminalizuoja portugalų genų technologijos priešininkų veiksmus. Vertinant pagal terorizmo „pavienių atvejų“ ("Single Issues") kategoriją, šiuo atveju buvo atliktas „smurtinis veiksmas, siekiant pakeisti tam tikrą tikslinės visuomenės ("target society") politiką ar praktiką“. Tačiau portugalų aplinkosaugininkai akcijos metu, kaip ir kitų „laukų išlaisvinimų“ atveju, tik sunaikino augalus, bet šiaip akcija buvo taiki ir jos metu nebuvo naudojami jokie ginklai ar pan., kas aiškiai matosi ir jų filmuotoje medžiagoje.

     Judėjimo narys Gualteras Baptista yra ramus, stoiškai besišypsantis 28 metų vyras. Nuo rugpjūčio mėnesio jis jau apturėjo daugybę interviu – pokalbių su laikraščiais ir televizijomis, kurie buvo labiau panašūs į tardymus, kurių metu pakankamai dažnai skambėjo kaltinimai „terorizmu“. Laukų išlaisvinimas Portugalijoje susilaukė tokio žiniasklaidos dėmesio, kokio kitose šalyse reiktų paieškoti. Nuo pat pradžių buvo kartojama ekoterorizmo sąvoka. Portugalų kriminalinė policija vėliau pasigavo tokį vertinimą ir pateikė Eurpolo ataskaitoje.

     "Pirmasis lauko išlaisvinimas Portugalijoje labai išgąsdino visuomenę", - mano Baptista. Jo manymu, buvo pasiektas ir teigiamas rezultatas: šalyje buvo pradėta žymiai daugiau kalbėti apie GMO nei prieš tai. Ekologinio ūkininkavimo specialybės studentas pasiskelbė judėjimo atstovu spaudai ir pateikė savo pavardę policijai, nors minėtoje akcijoje tiesiogiai ir nedalyvavo. Jis kaip aplinkosauginės organizacijos GAIA bendradarbis bei stovyklos "Ecotopia Camp" 2007 vasarą dalyvis, tik palaikė šią akciją iš principo. Baptista pasakoja: „Švietimas apie agrarines genų technologijas mums buvo pagrindinė tema. Portugalijos valdžia neinformavo žmonių apie GMO esmę ir rizikas".  "Ecotopia Camp" dalyviai su infoautomobiliu važinėjo po Algarvės kaimus tam, kad su vietiniais ūkininkais galėtų diskutuoti apie GMO. Šio turo metu buvo nuspręsta įvykdyti „lauko išlaisvinimo“ akciją Silves vietovėje. Iki šiol vyksta tik ikiteisminis tyrimas prieš Baptistą ir dar du judėjimo „Movimento Verde Eufemia“ atstovus. Jiems belieka laukti tolesnių įvykių plėtros bei tikėtis tarptautinio palaikymo.

     Nuo 2004 metų portugalų valdžia, spaudžiant Pasaulio prekybos organizacijai, davė žalią šviesą GMO kukurūzų sėjimui. Koncernų Monsanto ir Novartis patentuoti augalai yra atsparūs vabzdžiams ir herbicidams – ūkininkų akimis tai teigiamos sąvybės. Iki 2007 metų ūkininkai apsodino daugiau kaip 4000 ha žemės genetiškai modifikuotais Bt kukurūzais. „Žemės ūkio ministerijos GMO reklama buvo itin pozytivi“, - sako Baptista, - „saugumas buvo žadamas remiantis 2005 išleistu koegzistencijos įstatymu, vadinasi, GMO paplitimo iš lauko į lauką galima išvengti laikantis numatytų atstumų.“

     Judėjimo nuomone, toks saugumas negali būti užtikrintas: kukurūzų žiedadulkės dėl vėjo ir bičių po truputį plinta, tokiu būdu vis didėjantis ekologinių ūkių užterštumas yra neišvengiamas. Movimento Verde Eufemia pasisakė ir prieš ES komisijos politinį sprendimą dėl netyčia į maisto produktus patekusių GMO 0,9 % ribos – t.y., kaip rašoma judėjimo atsišaukime, toks nutarimas prasilenkia su piliečių interesais. Judėjimas taip pat atkreipė dėmesį į galimas genetiškai pakeistų maisto produktų rizikas žmogaus sveikatai.

     "Prieš lauko išlaisvinimo akciją mes išsiuntinėjome spaudos pranešimą, kuris buvo visiškai ignoruojamas“, - pasakoja Baptista. Po to žiniasklaidos dėmesys staiga atsirado. Prezidentasasmeniškai  pasmerkė „kriminalinį poelgį“. Spauda pritarė. „Per kitas savaites aš turėjau nuolat susitikti su spauda, kad aiškiai išdėstyčiau mūsų poziciją“, - sako Baptista. Nepaisant to, laikraštis Diario de Noticias perspėjo apie genų technologijos priešininkus, kaip „neidentifikuotus ekstremistus“.

     "Ekofašistai yra tarp mūsų", skelbė pavojų Expresso, vienas didžiausių dienraščių. Taip pat ir dešiniųjų konservatorių laikraštis Semanario įvykį Silves pavadino "teroru" ir jame įžvelgė papirkimo atvejį, už kurį atsakingas kairiųjų blokas "Esquerda".

     Apie Europolo kaltinimą terorizmu Vokietijos Naujosios teisėjų sąjungos federalinis pirmininkas Wilfriedas Hammas mano: "Kaltinimas yra absudiškas. Be jokių abejonių, laukų išlaisvinimo akcijas, tokias kaip šią, galima laikyti pasikėsinimu į nuosavybę – tokiu būdu ši byla yra baudžiamoji, ir nieko daugiau“. Su terorizmo kaltinimu, kuris „pastaruoju metu vis labiau plečiamas“, valdantieji įgauna galimybę veikti preventyviai prieš nepageidaujamus veikėjus. W. Hammas šiame kontekste įžvelgia panašumų su G8 priešininkų kriminalizavimu jų protestų pradžioje. „Aplinkosauginio terorizmo“ inkriminavimuose Hammas įtaria portugalų žemės ūkio iniciatyvą, kuri kilo dėl stiprios konkurencijos su savo kaimynais ispanais. Susijusiems asmenims belieka teisminis kelias.

     Kaltinimas yra „itin kritikuotinas iš teisinės valstybės pozicijos “ ir Wolfgangui Kaleckui iš Europos demokratiškų advokatų sąjungos: „Vis dėlto tai atitinka būtent tuos nuogąstavimus, kai ES po 2001 rugsėjo 11 d. susitarė dėl vieningos terorizmo sąvokos, būtent tokia sąvoka veda prie politiškai motyvuoto nemėgiamų socialinių protesto judėjimų persekiojimo.“

     Baptista šiuo metu turi nemokamą advokatę – apie sekančius žingsnius ji dar nenori nieko skelbti. Kaip vienas iš organizacijos Plataforma Transgenicos Fora! ("Šalin genų technologijas!") aktyvistų, Baptista vis dėlto ir toliau protestuos prieš genų technologijas žemės ūkyje.

     Birgit v. Criegern

     Šaltinis: http://www.heise.de/tp/r4/artikel/27/27866/1.html

     Parengė Nerijus