2 ukrainos     Ant Lietuvos žiniasklaidos ir socialinių tinklų užslinko dvi propagandinės lavinos. Viena prispaudė tuos, kurie simpatizuoja Ukrainos integracijai į Europos Sąjungos struktūras, kita tuos, kurie nepalaiko Eurosojūzo plėtros ir yra automatiškai priskiriami Kremliaus šalininkams. Ar įmanoma kitokia pozicija šitame propagandiniame gigantų mūšyje?

 

     Daugeliui LT gyventojų visiškai priimtini politinių technologų siūlomi elementarūs binariniai politiniai pasirinkimai (konservatoriai prieš socialdemokratus, demokratija prieš diktatūrą, Briuselis prieš Kremlių), tačiau mus supantis pasaulis yra daug sudėtingesnis.

     A.lt redkolegija siūlo susipažinti su Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose veikiančios anarchosindikalistinės profesinės sąjungos Autonominės darbininkų sąjungos, ADS (Автономна Спілка Трудящих, АСТ) narių požiūriu. Jis įdomus tuo, kad atsisako mums primestų binarinių politinių opozicijų ir kritiškai žvelgia tiek į Euromaidano“ šalininkus, tiek į „Euromaidano“ priešininkus.

     _____________________

 

     Pareiškimas dėl susidorojimo su Euromaidano“ protestuotojais

     Autonominės darbininkų sąjungos Kijevo skyrius

     2013 m. lapkričio 30 d.

    

     Policijos susidorojimą su taikiais protestuotojais laikome vis didėjančio Viktoro Janukovičiaus polinkio į autoritarizmą ženklu. Esame nuoseklūs susirinkimų laisvės šalininkai, tačiau vyriausybės veiksmai pamina šią fundamentalią teisę. Neraginame palaikyti ES Asociacijos sutarties šalininkų ir parlamentinės opozicijos politikų, tačiau raginimai, kad Janukovičius atsistatydintų, mūsų nuomone, stokoja griežtumo.

     Mūsų ir Euromaidanoorganizatorių pažiūros nesutampa. Nemanome, kad brūkštelėjimas tušinuku ant popieriaus lapo atneš geresnį gyvenimą darbininkams. Nepaisant to, visada buvome ilgalaikės muitų sąjungos su Rusija, Baltarusija ir Kazachstanu priešininkai, nes ji įgalina represyvių darbo įstatymų unifikaciją, besiremiančią „geriausiomis“ Eurazijos tradicijomis, kurios neišvengiamai iššaukia įvykius, tokius kaip prieš dvejus metus įvykusios Žanaozeno skerdynės.

     Problematiška, kad tol, kol dabartinė valdžios sistema išliks, Janukovičių pakeisti galės tik dar vienas buržuazinis autokratas, pratęsiantis protestų slopinimą jo valiai pajungtomis policijos ir Vidaus reikalų ministerijos pajėgomis, tik šįkart su nauju šūkiu – „Tegyvuoja tauta, mirtis jos priešams“.

     ES šalių vyriausybės lygiai taip pat gina valdančiosios klasės privilegijas ir pajamas policijos lazdomis bei patriotine demagogija. Ši praktika negali būti sustabdyta Euromaidanometodais. Mes reiškiame solidarumą su policijos smurto aukomis, tačiau nemanome, kad žmogaus kančia įrodo jo teisumą.

     Tikimės pamatyti daug Euromaidanodalyvių demonstracijose, dedikuotose tikrosioms problemoms: socialinei gerovei, žmogaus teisėms ir laisvėms; demonstracijose, nukreiptose prieš visuomeninio transporto, šildymo, kuro ir elektros kainų didinimą, prieš naujo darbo kodekso projektą, prieš klerikalizmą ir cenzūrą; demonstracijose už aukštos kokybės nemokamą švietimą ir sveikatos apsaugą, už susirinkimų laisvę. Apie šias demonstracijas nerašo didieji naujienų portalai, tačiau jos žmonių gyvenimą veikia labiau nei tai, kas transliuojama internete.

     Jokių dievų, jokių valdovų, jokių valstybių, jokių sienų!

     ________________________

 

     Prieš policinį ir ultradešinįjį terorą (pareiškimo ištrauka)

     Autonominės darbininkų sąjungos Kijevo skyrius

     2013 m. gruodžio 6 d.

      Mes matome, kad padėtį Euromaidanevisiškai kontroliuoja ultradešinieji. Ultranacionalistų retorika Maidane išstūmė visas kitas temas; vienintelis protestuotojams priimtinas šūkis skelbia Tegyvuoja tauta, mirtis jos priešams“. Dauguma neonacių smogikų kontroliuoja nacionalistinė Svobodos“ partija ir ją palaikančios grupuotės: UNA-UNSO, Trizub, nacionalsocialistų asamblėja ir kitos Jas visiškai toleruoja vadinamoji tautinė demokratinė opozicija.

    

     Vienas iš Euromaidano“ lyderių Jurijus Lucenka ketverius metus pats vadovavo Vidaus reikalų ministerijai ir per tą laiką nieko nepadarė, kad nutrauktų žiaurius policijos veiksmus arba išformuotų Berkutospecialiąsias pajėgas. Vietoj to jis pagarsėjo išpuoliais prieš ne slaviškos tautybės individus ir posakiu Galite vadinti mane rasistu. Šiandien iš Euromaidano“ tribūnos jis viešai pareiškė susirūpinimą dėl 40 mln. išsilavinusių baltųjų krikščionių likimo. Ultradešiniesiems palankūs ir kiti opozicijos lyderiai. Iš Euromaidano“ scenos liejasi ne tik raginimai panaudoti fizinę jėgą, bet ir eilėraščiai apie „žydukus“.

    

     Nesiliauja politinis teroras prieš kairiuosius ir profesinių sąjungų aktyvistus, itin sustiprėjęs praėjusiais metais. Nepritariame vakar sumuštų aktyvistų politinėms pažiūroms, bet suprantame, kad jų vietą šiandien gali užimti ADS nariai ar kiti žmonės, kurie nepalaikys politinės nacionalistų programos. Mes pasisakome prieš policinę valstybę, nesvarbu, kas jai vadovautų ar Janukovičiaus-Zacharčenkos, ar Tiagniboko-Mirošničenkos klanas. Neturime nei mus palaikančių parlamentarų, nei pinigų, nei smogikų, vienintelis mūsų ginklas kovoje prieš valstybę ir nacius yra solidarumas.

     Iš http://avtonomia.net vertė sx ir dp

     2013 12 14

 

    2 ukrainos