JAV imperialistinio karo Afganistane auka tapo Lietuvos karys. Vakar 34 metų seržantas Arūnas Jarmalavičius iš Alytaus padėjo galvą šalyje, į kurią antrą kartą per trisdešimt metų siunčiami Lietuvos kariai. Prieš tai juos ten siuntė Sovietų imperialistai, dabar – nusikaltėlių respublikonų grupuotė iš Vašingtono, kurios karo nusikaltimai Irake ir Afganistane verti antrojo Niurnbergo. Klusnūs jų tarnai ir kolaborantai Lietuvoje nežada išvesti Lietuvos kariuomenės iš karštųjų taškų. Todėl kviečiame visus imperialistinio karo, JAV valdžios ir stambiojo kapitalo, suinteresuoto karo veiksmais, priešininkus pamąstyti apie aktyvaus pasipriešinimo organizavimą. Kitaip vis daugiau lietuvių žus kovoje už korporacijų ir JAV valdančių fundamentalistų interesus.

 
       Alytaus pardavėja Danguolė Jarmalavičienė vakar pratrūko rauda. Pirmiausia iš pirkėjų ji išgirdo, kad žuvo jos vyras Arūnas. Našlaičiai liko vienuolikmetė Greta ir ketverių metų Justas. Vakar popietę pasklidusi žinia apie Afganistano Goro provincijoje nušautą Lietuvos kariškį sukėlė nerimą kelioms dešimtims alytiškių šeimų. Prieš kelias savaites jos savo sūnus ir vyrus išlydėjo į pavojingą misiją.

       Į Afganistaną 34 metų seržantas Arūnas Jarmalavičius išvyko drauge su kitais Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės pėstininkų bataliono kariais. Šiame dalinyje alytiškis tarnavo nuo 1992 metų. Išlydėję į misiją A.Jarmalavičių jo artimieji linkėjo laimingai sugrįžti. Bet linkėjimai neišsipildė.

       „Lietuvos rytas“ praneša, kad vakar ryte Goro provincijos sostinėje Čagčarane susibūrusi maždaug tūkstanties riaušininkų minia puolė lietuvių stovyklą, kurioje yra apie 120 karių. Vietinė policija bandė riaušes sutramdyti ir buvo atsiuntusi apie 300 policininkų. Jie stengėsi užkirsti kelią riaušininkams į NATO bazę. Taip pat daugybė afganistaniečių bandė patekti ir į lietuvių stovyklą. Prasidėjus susišaudymui, viena kulka kliudė A.Jarmalavičių. Ar jis žuvo iškart, kol kas nepranešta. Vakar taip pat dar nebuvo išsiaiškinta, ar Lietuvos karį pakirto užpuolikų, ar Čagčarano policininkų kulka. Per išpuolį akmenimis lengvai buvo sužeisti dar du Lietuvos kariai.

       Manoma, kad riaušės Čagčarane kilo dėl to, kad gegužės 9-ąją Irake vienas JAV karys, kurio pavardė neskelbiama, miklindamas ranką per šaudymo pratybas vietoj taikinio pasirinko Koraną. Šis skandalingas įvykis nuvilnijo per visas musulmoniškas šalis.

       Nors JAV karys teisinosi nežinojęs, kad šaudė į Koraną, o jo vadai atsiprašė vietinių netoli Bagdado esančio Radvanijos kaimo gyventojų, musulmonų įtūžis neatslūgo.

       J.Olekas vakar patvirtino, kad A.Jarmalavičiaus žūtis nepakeis Lietuvos pozicijos dėl karinių misijų Afganistane ir kitose šalyse: „Visus savo įsipareigojimus toliau vykdysime.Tokia nelaimė negali pakeisti mūsų požiūrio.“ Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius irgi pareiškė, kad Lietuva dėl kario žūties Afganistane neturėtų imtis drastiškų priemonių: „Tai tikrai žiaurus atvejis, bet turime suprasti, kad dalyvaujame rimtuose dalykuose. Staigių judesių, tokių kaip karių atšaukimas, čia tikrai neturėtų būti“.

       Šiuo metu lietuvių karių būrys NATO pajėgų sudėtyje tarnauja Irake, Gruzijoje Lietuvos kariuomenės specialistai padeda mokyti pasieniečius. Palaikant "taikos misiją" Bosnijoje ir Hercegovinoje tarnauja vienas kariuomenės štabo karininkas, be to, Lietuvos krašto apsaugos savanorių būrys dalyvauja NATO ir JT Saugumo Tarybos misijoje Pietų Serbijos Kosovo provincijoje.

        Septintajai Goro provincijos atkūrimo grupei vadovauja pulkininkas Ramūnas Baronas, Kunigaikštienės Birutės bataliono vadas, gegužės 14 dieną perėmęs NATO vėliavą iš šeštosios pamainos karių.

        * Lietuvos karių vadovaujama Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) misija pradėjo veikti 2005 metų birželio mėnesį.
        * Pagrindinė PAG užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti „saugumą“ ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai „atkurti“.
        * PAG – tai NATO tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms priklausanti Lietuvos vadovaujama bendra civilinė ir karinė misija.
        * Be Lietuvos, PAG sudėtyje Afganistane tarnauja Kroatijos, Danijos, JAV, Ukrainos kariai.
        * Specialiojoje misijoje dirba diplomatai ir pareigūnai iš Lietuvos, Islandijos ir JAV.
        * Afganistane šiuo metu tarnauja maždaug 120 Lietuvos karių.

       1996 metų balandžio 17 dieną NATO misijoje Bosnijoje ir Hercegovinoje žuvo 23 metų vyresnysis leitenantas Normandas Valteris. Per patruliavimą netoli Maglajaus miestelio visureigis, kuriuo važiavo keturi Lietuvos ir Danijos kariai, kalnų kelyje užvažiavo ant prieštankinės minos. Per sprogimą taip pat žuvo Danijos karys.

        Latvijos Tukumo mieste gimęs N.Valteris baigė Baisogalos vidurinę mokyklą, tarnavo krašto apsaugos sistemoje, lauko pajėgų brigadoje „Geležinis vilkas“, mokėsi Lietuvos karo akademijoje.

        Karininkas 1994 metais dalyvavo "taikos palaikymo" misijoje Kroatijoje.

Anarchija.lt, lrytas.lt
2008.05.23.