Š.m. gegužės 22 d. „Jaunimo iniciatyva” ir piliečių grupė „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje” prie Seimo surengė studentų mitingą, kurio metu buvo priimta rezoliucija, nukreipta prieš oficialiųjų studentiškų organizacijų - Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) ir Lietuvos studentų sąjungos (LSS) - prisitaikėliškumą ir neveiksnumą. Nepaisant to, šios organizacijos, kurios virto laisvą iniciatyvą stabdančiomis biurokratinės valdžios įstaigomis arba kvailas pramogas siūlančiais komerciniais laisvalaikio organizavimo centrais, ir toliau demonstruoja savo abejingumą, aroganciją ir hierarchinį požiūrį. T.y. ir toliau mala šūdą.


      Pateikiame studentų mitingo rezoliuciją ir oficialų LSAS establišmento atsakymą:

      Protesto mitingo „Už esminę ir teisingą reformą" rezoliucija

      Šiuo metu Lietuvos Respublikos Seime pradedamas svarstyti naujas Mokslo ir Studijų įstatymas. Vyriausybės ir Tėvynės sąjungos bei Liberalų sąjūdžio pateikti šio įstatymo projektai, pakoreguoti pagal antikonstitucinį Konstitucinio Teismo teisėjų nutarimą, neatitinka visuomenės lūkesčių ir iš esmės prieštarauja ilgalaikiams tautos ir valstybėms interesams. Priėmus įstatymą, kuriuo aukštojo mokslo sistemos reforma tik imituojama, o vienintelė „naujovė“ būtų tik galutinai įteisintas studijų mokestis, pirmiausia nukentėtų esami ir būsimi studentai ir jų šeimos. Tačiau nors šie mūsų aukštąjį mokslą bedugnės link vedantys įstatymų projektai jau svarstomi Seime, LSAS ir LSS -- oficialių studentų organizacijų, privalančių atstovauti ir ginti studentų interesus ir aktyviai dalyvauti lemiant aukštojo mokslo ateitį, protesto balso iš esmės nesigirdi. Šiuo svarbiu ir net lemiamu momentu jos nesiima aktyvių veiksmų informuoti jaunimą ir mobilizuoti jį kovai už savo teises, neteikia Seimui alternatyvių reformos siūlymų ir nereikalauja jų įgyvendinti.

      Tokie LSAS ir LSS veiksmai leidžia suabejoti, ar joms iš tikrųjų rūpi studentijos interesai.
      Vertindami tokį oficialiųjų šalies studentų atstovų elgesį reiškiame nepasitikėjimą LSS ir LSAS vadovybe ir reikalaujame:

      1. Panaikinti LSS ir LSAS monopolį atstovauti studentijos interesams aukštosiose mokyklose ir valstybės institucijose ir suteikti šią teisę ir kitoms jaunimo bei studentų organizacijoms. 
      2. Demokratizuoti studentų atstovybes ir pertvarkyti jų veiklą taip, kad atitiktų ne nomenklatūrinių jų viršūnių, bet visų studentų interesus ir lūkesčius. 
      3. Iš pagrindų pertvarkyti jaunimo ir studentų organizacijų dalyvavimo visuomenės ir valstybės gyvenime sąlygas, įstatymiškai išplečiant jų galimybes atstovauti ir reikšti šių visuomenės grupių interesus viešojoje erdvėje ir visos valstybės lygmeniu. 
      4. Pripažinti studentų Asamblėją aukščiausia studentų savivaldos institucija, kuri gali būti šaukiama be LSAS, LSS ir rektorato pritarimo. 

      Jaunimo iniciatyva ir piliečių grupė Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje

       www.pilieciai.lt/minerva
      2008.05.22


      LSAS: reformos vilkinimas kelia sumaištį aukštojo mokslo sistemoje

      Lietuvos studentų atstovybių sąjunga, reaguodama į komentarus viešojoje erdvėje, dar kartą pabrėžia, jog  yra niekaip nesusijusi su vakar prie Seimo vykusiu mitingu.

      “Tai buvo iniciatyvinės studentų grupės pasirinkta forma išsakyti savo nuomonę dėl aukštojo mokslo reformos mūsų šalyje. Mitingą dėl kritiškos aukštojo mokslo būklės esame surengę 2005 – aisiais. Į jį susibūrė daugiau nei 5000 studentų, tačiau stebuklingo poveikio nesulaukėme. Šiai dienai esame prisiėmę atsakomybę tardamiesi su studentais teikti konkrečius siūlymus dėl mokslo ir studijų sistemos gerinimo. Tai ir darome. Taip pat neatmetame galimybės studentus suburti ir dar kartą, jei konstruktyvaus bendradarbiavimo rezultatai nebus matomi iki naujųjų mokslo metų pradžios“, - svarsto LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

      Pasak jos, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga dėl reformos išsakomas nuostatas formuoja vykdydama studentų apklausas ir remdamasi jų rezultatais rengia konkrečius siūlymus bei rekomendacijas, kokių pokyčių iš reformos tikisi studentai.

      „Studentų aktyvumas ir noras rūpintis savo teisėtais interesais išties auga – ir tai džiuginantis reiškinys. Mūsų organizacija laikosi nuostatos, kad žmonės, dalyvaudami bet kokiose protesto akcijose turi aiškiai suvokti, kokias nuostatas gina. Deja, vakarykštė patirtis rodo, kad taip yra ne visada. Iš vakar minioje esančių studentų sulaukiau ne vieno klausimo, kuriuo buvau prašyta paaiškinti, ką konkrečiai norima pasiekti mitingu. Ir tai ženklas, kad žmonės, kuriuos reforma palies tiesiogiai – dėl jos vilkinimo ir nuolatinio atidėliojimo ar destrukcijos siaurų interesų pagrindu, vis labiau klaidinami ir vis mažiau tiki bet kokių pokyčių galimybe apskritai. To būti neturėtų“, - įsitikinusi I.Vareikytė.

      Lietuvos studentų atstovybių sąjunga ragina daugiau nebevilkinti LR Švietimo ir mokslo ministro skyrimo, o LR Seimą kviečia visuomenei įvardinti konkrečius veiksmus ir datas, susijusias su Mokslo ir studijų įstatymo projektų svarstymu ir priėmimu. Raginame visus Seimo narius į šio įstatymo priėmimo procesą žiūrėti ypač atsakingai, laikantis atvirumo bei atsakomybės visuomenei principų.

      Šią savaitę, pasibaigus Mokslo ir studijų įstatymo projektų klausymams LR Seime, kaip ir planuota, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga ketina tęsti studentų pozicijos pristatymą visoms aukštojo mokslo sistemoje veikiančioms interesų grupėms, nuo kitos savaitės konkrečių studentų pozicijos aspektų derinimą ketinama pradėti su Seimo frakcijų atstovais.

      www.lsas.lt
     2008.05.23

     Parengė K.N., 2008 m. gegužės 24 d.