2008 m. birželio 8 d. Maskvos viešbutyje „Kosmosas” vykusios konferencijos „Naujas politinis nacionalizmas” metu 4 Rusijos ultranacionalistų grupuotės sudarė koalicijos paktą ir pasirašė bendrą memorandumą. Vadinamąjį „Birželio 8-osios paktą” pasirašė: oficialiai neužregistruota politinė partija „Didžioji Rusija”, Judėjimas prieš nelegalią imigraciją (ДПНИ), Nacionalinis rusų išsilaisvinimo judėjimas (НАРОД) ir Visuomeninis rusų judėjimas (РОД). Šalys susitarė keistis informacija, koordinuoti veiklą ir kartu kovoti prieš rusofobijos apraiškas. Tačiau svarbiausias Rusijos nacionalistų vienijimosi tikslas sutelkti visas pajėgas būsimiems Dūmos rinkimams. Nacionalinio rusų išsilaisvinimo judėjimo vadovas Aleksejus Navalnyj pareiškė: „Mus vienija supratimas, kad nacionalistai turi dalyvauti rinkimuose. Stichiškas nacionalizmas būdingas 70 procentų Rusijos gyventojų, tačiau politiškai šis nacionalizmas niekaip neatstovaujamas”.

       A. Navalnyj pabrėžė, kad jie stengsis sukurti „naująjį politinį nacionalizmą, kuris bus demokratiškas tiek savo esme, tiek forma”. Jis taip pat pažymėjo, kad reikia ne tik vienytis, bet ir atsiriboti. Ir patikslino, kad omenyje turi Rusijos skinhedus, kuriems „nuo pat pradžių vadovauja žmonės su antpečiais ir uniforminėmis kepurėmis”. „Nacionalistams reikia vienytis su kairiaisiais ir liberalais”, reziumavo A. Navalnyj.

       Konferencijoje kalbėjęs Judėjimo prieš nelegalią imigraciją ideologas Aleksandras Belovas (Potkinas) pareiškė įsitikinimą, kad „Rusija bus nacionalistinė arba jos nebus visai. Alternatyvos nacionalizmui nėra, nes visa kita savo šalyje mes jau išbandėme”.

       Prieš konferencijos atidarymą keletą protesto akcijų surengė „konkuruojanti firma” patriotiškai nusiteikęs proputiniškas jaunimas iš judėjimo „Rusija jaunoji” („Россия молодая”). Anr viešbučio stogo jie pakabino transparantą ir mėtė lapelius, kuriuose konferencijoje dalyvaujantys nacionalistai kaltinami parsidavimu Vakarams ir bedradarbiavimu su žinomu politinių technologijų specialistu S. Belkovskiu. Konferencijos metu jaunieji Kremliaus aktyvistai apmėtė A. Belovą falo imitatoriais. Provokatorių grupelę netrukus sulaikė milicija.

       Nuogastavimus dėl didėjančios ultranacionalizmo įtakos jau pareiškė Rusijos žmogaus teisių gynėjai. Maskvos Helsinkio grupės pirmininkė Liudmila Aleksejeva įspėjo, kad nacionalizmas yra pagrindinis pavojus, galintis suskaldyti Rusiją. „Jei įsiviešpataus rusiškas nacionalizmas, tai daugiatautė mūsų šalis ateityje gali sumažėti iki teritorijos, neviršijančios Maskvos kunigaikštystės ribų”, sakė ji. Judėjimo „Už Rusiją be rasizmo” vadovas Aleksandras Vinikovas perspėjo, kad valdžios siekiantys nacionalistai destabilizuos politinę situaciją šalyje.

       Rusijos politinės konjuktūros centro ekspertas Pavelas Salinas įsitikinęs, kad tokios nacionalistų sąjungos neturi jokios perspektyvos. „Praktiškai visi judėjimai paremti vadų kultu, kiekvienas iš jų nori atkąsti kuo didesnį kąsnį, todėl susivienyti nacionalistams niekada nepavyks. Ši situacija labai panaši į judėjimo „Kita Rusija” susiskaldymą”.

       Pagal Rusijos spaudą parengė Darius Pocevičius
       2008.06.08.