Prieš savaitę krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pasirašė įsakymą, leidusį nutraukti tarnybą  Afganistane trims Lietuvos kariams: grandiniui Svajūnui Zapareckui, seržantui Nerijui Gyliui ir seržantui Nerijui Žvirbiui. Vakar, birželio 18 d., jie buvo parskraidinti namo. Pažymima, kad tarnybą jie nutraukė savo noru. Karių artimieji mano, kad tokį jų apsisprendimą lėmė seržanto A. Jarmalavičiaus žūtis š.m. gegužės pabaigoje - šis lietuvis buvo nušautas sargybos bokštelyje, kai afganų sukilėliai bandė įsiveržti į lietuvių saugomą NATO bazę. Teigiama, kad būtent ant vieno iš grįžusiųjų karių rankų ir užgeso kulkos pakirstas seržantas iš Alytaus.

      Visi trys Afganistane kariavę lietuviai yra davę priesaiką, o misijon išvyko kariuomenės vado įsakymu. Kariuomenėje bus atliktas tarnybinis patikrinimas, kurio metu bus siekiama išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių priesaiką davę kariai atsisakė tęsti tarnybą. Jei atsisakymo priežastys nebus pagrįstos ir svarios, incidentą tirs karo policija, kuri spręs jų likimą. Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Vytautas Žukas mano, kad kariams gresia atleidimas iš tarnybos.

      Be to, „Lietuvos rytas” praneša, kad atsisakiusiems kariauti lietuviams „buvo daromas spaudimas bandant sulaikyti nuo tokio žingsnio“. O karių artimieji pergyvena: „Jie nieko mums nesako. Turbūt uždrausta“.

      Pagal „Lietuvos ryto” informaciją parengė K.N.
      2008.06.19