Šiandien, birželio 24 d., po pietų interneto portalas bernardinai.lt patalpino straipsnį „Renkami parašai po peticija – „Ne – JAV priešraketinei gynybos sistemai Lietuvoje!”. Straipsnyje buvo pateiktas peticijos tekstas ir trumpa redakcijos nuomonė peticijoje išdėstytų reikalavimų klausimu. Bernardinai.lt redaktorius Andrius Navickas teigė, jog pats nepasirašysiąs šios peticijos, tačiau informuoti apie šią pilietinę akciją, jo manymu, būtina. Po kelių valandų šis straipsnis buvo pašalintas. Redaktorius A. Navickas taip paaiškino pašalinimo priežastis (mūsų manymu svarbiausias vietas paryškinome):

       Redakcijos paaiškinimas dėl iš dienraščio pašalinto teksto

       2008-06-24

       Kadangi šiandien dienraštyje buvo pasirodęs elektroninės peticijos tekstas, kviečiantis pasirašyti visus protestuojančius prieš JAV gynybinio skydo dislokavimo Lietuvoje, o vėliau jis buvo pašalintas, norime paaiškinti skaitytojams tokių sprendimų motyvus.

       Pirma, Bernardinai.lt siekia skelbti įvairią informaciją. Esame įsitikinę, kad žiniasklaida kelia klausimus, o skaitytojai patys sugeba, įvertinę turimą informaciją, suformuluoti sau atsakymus. Todėl skelbėme, skelbiame ir ateityje skelbsime informaciją apie diskusijas, pilietines iniciatyvas. Tiek tas, kuriose mielai dalyvaujame, tiek tas, kurias vertiname kritiškai. Laikomės nuostatos, kad žiniasklaidos pareiga informuoti, atskirais atvejais - išsakyti ir savo poziciją, bet ne pasirinkti už skaitytoją. Ši nuostata buvo svarbiausia priežastis, kodėl paskelbėme minėtą peticiją. Esame įsitikinę, kad visi raginimai diskutuoti, svarstyti turi prasmę.

       Deja, pripažįstame, kad, paskelbdami peticiją, suklydome. Jokiu būdu ne todėl, kad nepritariame šios peticijos idėjai. JAV gynybinės sistemos dislokavimas - labai svarbi tema, kuri reikalauja išsamios diskusijos. Tai, kad atsiranda žmonių, kurie kelia svarbius klausimus - labai gerai. Tačiau vis gi peticija nepriimtina pirmiausia dėl savo stiliaus ir kalbos.  Deja, skelbdami peticijos tekstą, jo įdėmiai neperskaitėme, reagavome veikiau į iniicatyvos pilietiškumą, bet ne į tai, kokiomis priemonėmis ji įgyvendinama. Tačiau ta retorika, kuri vartojama peticijoje, mūsų įsitikinimu, skatina nesantaiką ir žeidžia žmonių orumą. Ir nesvarbu, ar puolama JAV, Rusija ar Baltarusija, nesvarbu, apie kurį politiką rašoma, nuslydimas į neapykantos retoriką yra nepriimtinas.

       Žinau, kad bus skaitytojų, kurie kritikuos tokią dienraščio poziciją. Tikiu, kad šis precedentas skatins susimąstyti apie bendravimo ir diskusijos kultūrą. Pirmą kartą per dienraščio gyvavimo istoriją išimame jau paskelbtą medžiagą. Viliamės, kad paskutinį. 

       Kartu norime kreiptis ir į minėtos peticijos autorius, kviesdami išdėstyti argumentus mūsų dienraštį be neapykantos, pykčio ir įžeidinėjimų tiems, kurių poziciją kritikuojate,

       Viliamės, jog viešoji erdvė be neapykantos yra tiek mūsų, tiek visų Jūsų, skaitytojai, siekis.

       Redakcijos vardu, Andrius Navickas  

       Bernardinai.lt

       anarchija.lt komentaras:

       Prieš kelias dienas peticijos iniciatyvinė grupė išsiuntinėjo peticijos „Ne – JAV priešraketinei gynybos sistemai Lietuvoje!” tekstą visoms didžiosios Lietuvos žiniasklaidos priemonėms. Deja, jis buvo sutiktas absoliučia tyla. Pirmieji iš didžiųjų interneto portalų šią tylą šiandien bandė nutraukti bernardinai.lt. Bandė nedrąsiai, apsidairydami, apsidrausdami. Tačiau nesėkmingai: kažko išsigandusi bernardinų.lt redakcija spruko atgal į palaimingą Dievo ir Bažnyčios užantį. Ką gi. Tariame pagiriamąjį žodį bent jau už šį atsargų mėginimą.

       Kartu reiškiame ir apgailestavimą dėl ganėtinai keistų peticijos pašalinimo motyvų, kurie primena lyginamosios kalbotyros studiją. Bernardinų.lt redakcija peticijos idėjoms lyg ir pritaria, tačiau jai nepriimtinas jos stilius, kalba ir retorika. Kitaip tariant, pakvipo poezija... Tačiau spėjame, kad problema kur kas paprastesnė – į bernardinų.lt  redakciją turbūt kreipėsi koks nors DIDYSIS KALBININKAS, kuris ir paaiškino visas leistinas DIDŽIOJO BROLIO kalbėsenos normas ir taisykles.

       Nesigilinsime į lingvistikos problemas ir nesiginčysime, ar peticijos retorika skatina nesantaiką ir žeidžia žmonių orumą, ar ne. Ši peticija – ne grožinės literatūros kūrinys, novelė ar apsakymas, ji – Lietuvos visuomenės organizmo kraujo tyrimas, tuojau pat parodantis visus apmirusius organus ir piktybines vėžio ląsteles. Kol kas šis tyrimas rodo, kad  kadaise stipriame mūsų visuomenės kūne to kraujo beveik nebelikę...

       Primename, kad peticijos tekstą galite rasti interneto svetainėse elta.lt, anarchija.lt, frontas.eu ir phorum.hardcore.lt. Na, o pasirašyti ją galima culture.lt/ne-raketoms.

       anarchija.lt redakcinė kolegija
       2008.06.24