Vilniaus anarchistų grupės, veikusios 2005-2015 metais, svetainės archyvas, kuriame rasite daug informacijos anarchizmo teorijos ir praktikos klausimais

       Antradienį po pietų į Prahos sostinę atvykusi JAV valstybės sekretorė C.Rice ir Čekijos užsienio reikalų ministras pasirašė susitarimą dėl priešraketinės gynybos sistemos radaro pastatymo Čekijoje.
Iki 2014 metų Brdy poligone turėtų iškilti 30 m aukščio rutulys – radaras. Būsimo radaro vieta jau dabar aptverta ir saugoma. Anot Rusijos naujienų agentūros RIA Novosti 70 proc. čekų nepritaria JAV karinės bazės įkūrimui.
       JAV ir Čekija dar turi susitarti dėl JAV karių buvimo sąlygų. JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice antradienį Prahoje su kolegomis iš Čekijos pasirašė susitarimą dėl dalies prieštaringai vertinamo priešraketinio gynybos skydo įkurdinimo šioje šalyje, skelbia BBC. Kaip žinia, Čekijoje bus įkurdinta radarų bazė.


       Tiesa, nors susitarimas dėl radarų sistemos dislokavimo jau yra pasiektas, tačiau nesutarta dėl JAV karių, atvyksiančių į Čekiją, statuso. Be to, pasipriešinimas priešraketiniam skydui Čekijos piliečių tarpe yra ganėtinai didelis. Teigiama, kad peticiją prieš skydą jau pasirašė daugiau nei 100 tūkst. čekų, o opozicinės partijos reikalauja surengti referendumą. Be to, JAV ir Čekijos Vyriausybių sutartį dar turės patvirtinti ir šalies parlamentas.
       Pasitikdami JAV valstybės sekretorę Condoleezzą Rice (Kondolizą Rais), kuri atvyko į Prahą pasirašyti strateginės sutarties dėl JAV priešraketinės gynybos (PRG) radaro statybos Čekijoje, žaliųjų organizacijos "Greenpeace" protestuotojai pakabino didžiulį plakatą, kuriame pavaizduotas virš Prahos pakibęs taikinys.
       "Nepaverskite mūsų taikiniu", - skelbė užrašas ant plakato, kuris buvo pakabintas iškilusioje virš Čekijos sostinės Letnos kalvoje, ant milžiniško metronomo pjedestalo. Šalyje žlugus komunistiniam režimui, šį paminklą 1991 metais sukūrė menininkas Vratislavas Novakas.
       Anksčiau toje vietoje stovėjo didžiulė sovietinio lyderio Josifo Stalino statula, kuri 1962 metais buvo susprogdinta.
       Pastaraisiais mėnesiais pagausėjo protestų prieš radaro statybą. Aktyvistai buvo surengę bado streiką, o "Greenpeace" nariai buvo užėmę karinę bazę, kurioje numatyta pastatyti radarą, bei surengę keletą demonstracijų.
       Daugelio apklausų rezultatai rodo, jog apie du trečdalius čekų yra neigiamai vertina JAV radaro statybą šalyje. Pagal šį mėnesį paskelbtus agentūros CVVM duomenis, tokiam projektui nepritaria net 68 procentai gyventojų.
       Negana to, Vašingtonui niekaip nepavyksta susitarti ir su Lenkija, kurioje iš pat pradžių buvo planuota įkurdinti raketų perėmėjų bazę. Dabar JAV pamažu jau dairosi alternatyvios vietos šiai bazei įkurdinti.

 

Pagal BNS, Balsas.lt ir Bernardinai.lt parengė kp
2008.07.08.