„Iki“ tinklo vadovybė skuba iš darbo atleisti dar vieną savo darbuotojų profesinės sąjungos valdybos narę. Šįkart dvi drausmines nuobaudas UAB „Palink“ skyrė Užupyje įsikūrusio „Ikiuko“ vadovei Oksanai Michalevič. Profesinei sąjungai užprotestavus drausminių nuobaudų skyrimą, byla atsidūrė teisme. Profsąjungą remiantys „Naujosios kairės 95“ nariai įsitikinę, kad verslininkai siekia sunaikinti darbuotojų susivienijimą, o jo aktyvistus šmeižia išnaudodami vietos bendruomenes.


       Prieš anksčiau atleistą profsąjungos įkūrėją, buvusią Kalvarijų gatvės „Ikiuko“ vadovę Galiną Proskuriną – net trys UAB „Palink“ samdyti advokatai. Įmonė siekia, kad teismo procesai prieš profsąjungą ir jos narius vyktų už uždarų durų.


       „Tai vertinu kaip profsąjungos narių teisminį bauginimą. Užuot rengęsi deryboms dėl kolektyvinės sutarties bei įgyvendinę pagrindinę savo misiją – ginti „Iki“ darbuotojų teises ir orumą - esame priversti bylinėtis teismuose ir protestuoti absurdiškas drausmines nuobaudas“, - darbdavių elgesiu piktinosi „Iki“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Valdas Vidugiris.

       Užupio „Ikiuko“ vadovei O.Michalevič drausminės nuobaudos skirtos dėl Užupio bendruomenės skundo ir nepatenkinamų vidaus audito rezultatų. Pasak „Naujosios kairės 95“ atstovų, po NK95 ir „Iki“ profsąjungos lyderių susitikimo su Užupio bendruomene paaiškėjo, kad didžiulis bendruomenės nepasitenkinimas O.Michalevič darbu tėra „Iki“ vadovybės šmeižtas.
 

       „Parduotuvėje darbo rankų nuolat trūksta, personalo kaita yra didžiulė – nenuostabu, kad bendruomenė skundžiasi ir kad darbo rezultatai nėra idealūs. Bet tai yra ne tik mano kaip vadovės, o visos UAB „Palink“ vadybos problema. Juk „Iki“, lyginant su kitais prekybos tinklais, darbuotojams siūlo, mažiausią atlygį. Darbo užmokesčio sudarymo ir piniginių priedų skyrimo tvarka neaiški net mums, vadovams. Be to, įmonė parduotuvės nuostolius krauna ant viso personalo pečių - dėl kolektyvinės materialinės atsakomybės sutarties kas mėnesį nuo kiekvieno darbuotojo priedo prie atlyginimo nurėždama didžiają  jo dalį. Jei darbdavys personalo šitaip negerbia, tai koks parduotuvės vadovas gali prisikviesti geriausius darbuotojus, juos motyvuoti ir užtikrinti nepriekaištingą tvarką parduotuvėje?“ – klausė O. Michalevič, Užupio ‘Ikiuko’ vadovė.

       Kolektyvinės materialinės atsakomybės sutartimi, kurią pasirašyti privalo visi „Iki“ parduotuvėse norintys dirbti asmenys, susidomėjo ir Valstybinė darbo inspekcija.

       Pasak „Iki“ darbuotojų profesinės sąjungos lyderio V.Vidugirio, drausminių nuobaudų profsąjungos valdybos nariams absurdiškumą rodo jau G.Proskurinos, buvusios Kalvarijų „Ikiuko“ vadovės, atleidimo byla. Paaiškėjo, kad ši Vilniuje įsikūrusi parduotuvė įmonei UAB „Palink“ nešė daugiausia pelno. „Argi normalu, kad pelningiausiai dirbančiai parduotuvei vadovavo blogiausia  vadovė?“, - piktinosi V.Vidugiris. Jis priminė, kad atleidžiama G.Proskurina iš „Ikiuko“ išvesdinta su apsauginių palyda.

       „Iki“ darbuotojų profsąjungos lyderis ragina neišsigąsti darbdavių spaudimo ir drąsiai stoti į profsąjungos gretas. „Neseniai į profsąjungą įstojo  beveik visas Kretingoje esančio „Iki“ personalas. Dirbsime kolegų ir savo pačių labui tol, kol galiausiai įtikinsime darbdavius, kad įmonė, kurios darbuotojai orūs ir žino savo teises, taip pat gali būti konkurencinga ir dirbti labai sėkmingai. Tokių pavyzdžių Lietuvoje tikrai yra“, - sakė V.Vidugiris.



       nk95.org
       2008.08.01.