Tik prieš savaitę baigėsi operacija „Siera“ („Brimstone“). JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos karinės pajėgos Atlanto vandenyne žaidė karą. Taip jos ruošėsi Irano jūrų blokadai ir, tikėtina, karui Persų įlankoje. Didžiulėje operacijoje dalyvavo JAV lėktuvnešių ir ekspedicinių lėktuvnešių įgula, britų Karališkojo laivyno lėktuvnešių grupė, Prancūzijos povandeniniai laivai su branduoliniais užtaisais, daug JAV kreiserių, naikintuvų ir fregatų.

       Pagrindinis amerikiečių laivas „Theodore Roosevelt“ ir lėktuvnešių grupė kartu su laivu „Ronald Reagan“ ir dviem desanto įgulomis dabar yra nukreipta į Iraną ir vyksta ten iš Japonijos. Persų įlankos teritorijoje prie jų žada prisijungti dar du JAV laivai su įgulomis bei su JAV bendrininkaujančios Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pajėgos. Minėtieji laivai dalyvavo minėtoje operacijoje „Siera“.



       Tokio dydžio ir galingumo jūrų pajėgos pasirodo Persų įlankoje kone pirmą sykį po pirmojo ir antrojo Persų įlankos karų. Jos ketina įgyvendinti JAV ir Europos Sąjungos karinę blokadą Iranui (kuri tarptautinės teisės pripažįstamas karo veiksmu). Šią blokadą įtvirtins sausumos ir oro veiksmai. Bus sutrikdytas benzolo ir kitų naftos produktų teikimas Irano uostams. Iranas sumažino naftos produktų gamybos apimtis, ir dabar importuoja 40% benzolo. Naftos produktų blokada paralyžiuos Irano ekonomiką. Taip Amerikos neokonservatoriai ir juos palaikantieji Europos vadovai tikisi pradėti karą su Iranu.

       JAV karo veiksmai jūroje nukreipti ne tik prieš Iraną. Labai baiminamasi, kad Rusija ir Kinija priešinsis Irano blokadai. Jei Rusijos ir Kinijos jūrų pajėgos bandytų siųsti komercinius tanklaivius Iranui, pažeisdamos blokadą, tai būtų pavojingiausia konfrontacija jūroje nuo Kubos krizės laikų. Bet JAV ir jų sąjungininkių pajėgos, rodydamos savo galią, bando užkirsti kelią tokiems sprendimams. Taip didžiosios branduolinės galybės atsiranda ties karo slenksčiu – ir tai įvyksta, kai kas nors pasipriešina didžiajam neokonų planui – visiškai kontroliuoti naftos tiekimą Viduriniuose Rytuose.

       Rusijos laivynas šį pavasarį nusiuntė didelę flotilę į Viduržemio jūrą. Šiai flotilei leidžiama švartuotis ir pasipildyti degalų Sirijos uoste Tartous. Rusai tvirtina išplėtoję plazminę sistemą, leidžiančią slapta stebėti lėktuvus, ir tai, kad neseniai rusai kovotojai pasirodė JAV lėktuvnešyje, beveik patvirtina tuos teiginius.

       Tačiau Rusija susilaukė strateginės diversijos. Gruzija, paremta JAV, pradėjo karą Pietų Osetijoje. Buvo apsupta jos sostinė. Gruzijos karines pajėgas neseniai apmokė Amerikos jūrų pėstininkai. Izraelio strategijos ir karo tinklalapis praneša, kad gruzinams kariauti padeda tūkstantis Izraelio karinių pajėgų karių.

       Kuveitas atnaujino savo „Nepaprastąjį karo planą“ – ši ir kitos Persų įlankos šalys ruošiasi galimam regioniniam karui, kuriame gali būti pasitelkti net masinio naikinimo ginklai.

       Neokonservatorių šalininkai iš Amerikos, Prancūzijos, Anglijos, o taip pat Izraelio baiminasi, kad Iranas ir Sirija gali pradėti biologinį karą. Po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Irano valdžia prisikvietė galybę darbo netekusių sovietų biologinio ginklo ekspertų, kurie per 15 ir daugiau metų padėjo jai sukurti pasaulinio lygio biologinį ginklą, genetinių technologijų dėka sukuriantį daugybę virusų. Virusai yra nematomi mikroskopo pagalba, jie pernešami žmonių, susirinkusių į viešas vietas. Vienintelė galimybė saugotis šio viruso – užsidaryti namuose, kol išmirs visi susirgusieji.

       Jei visuomenė priims šiuos dalykus rimtai ir privers neokonus atsisakyti dar vieno karo Viduriniuose Rytuose, greitai savo šalyse išvysime tikrą košmarą.

 

Daugiau informacijos

http://europebusines.blogspot.com/2008/08/massive-us-naval-armada-heads-for-iran.html

 

anarchija.lt

2008.08.09.