Šį sekmadienio, rugpjūčio 10 d., rytą į Lietuvos ir Vilniaus žydų bendruomenės būstinę (Pylimo g. 4, Vilnius) susirinkę žydai rado nacistiniais simboliais išpieštą būstinės fasadą. Raudonais, žaliais dažais ištepliotos durys, langai. Sienos aprašinėtos žydus smerkiančiais šūkiais „Juden raus“, o greta jų - ir Lietuvos gediminaičių stulpais. Apie įvykį pranešė 8 val. policijai paskambinęs praeivis. Policija surado pastatą saugantį sargą, tačiau jis tvirtina nieko nematęs ir negirdėjęs. Pastate, kurį naktį išniekino vandalai, įsikūrusi Lietuvos žydų bendruomenė ir Valstybinis žydų muziejus. Iki 1940 m. šiame pastate veikė žydų gimnazija.


       „Aišku, kad šis išpuolis pirmiausia nukreiptas prieš žydus, bet Lietuvos pasididžiavimo simbolio - gediminaičių stulpų - pavaizdavimą šalia nacistinių simbolių galima vertinti kaip išpuolį prieš valstybę“, - sakė Lietuvos žydų bendruomenės vykdomasis direktorius Simonas Gurevičius. Jis sakė nemanantis, kadšis sekmadienio įvykis yra atsitiktinumas. „Ši diena žydų istorijoje yra labai liūdna. Mes minime du liūdnus įvykius. Ši diena yra žydų pasninko, rimties ir susikaupimo diena, kuomet  gedima dėl pirmosios ir antrosios šventyklos sugriovimo. Todėl toks išpuolis liūdina dar labiau. Tie žmonės, kurie taip padarė, nesupranta, kad antisemitizmas yra nukreiptas ne tik prieš žydų tautą. Jis nukreiptas prieš visą žmoniją. Gaila, kad tai vyksta nepriklausomoje Lietuvoje. Juk ant pastato nupiešti nusikaltėlių simboliai. Mes puikiai atsimename, kur tokie simboliai veda“, - sakė S.Gurevičius.

       Žydų bendruomenės vykdomasis direktorius teigia nesuprantantis žmonių, kurie ant sienų piešia svastikas. „Būtų labai gerai, jei į tokius išpuolius reaguotu ne tik žydai, bet ir visa visuomenė. Juk tie žmonės, kurie vadina save patriotais ir šitaip elgiasi, iš tiesų yra Lietuvos išdavikai. Jie daro gėdą Lietuvai“, - tvirtino S.Gurevičius.

       Vilniaus policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl tautinės nesantaikos kurstymo. Įtariamieji kol kas nenustatyti.

       anarchija.lt info
       2008.08.10