Vėlų ketvirtadienio vakarą policijai teko malšinti darbininkų iš Kinijos ir lietuvių darbdavių konfliktą. Kaip pranešė LNK “Žinios”, konfliktas kilo apie 21 val., kai keli kinų darbininkai neleido iš Saulėtekio kiemo išvažiuoti juos iš statybų atvežusiam mikroautobusui. Mikroautobuse esantiems vyrams išsitraukus dujinį ginklą, į konflikto vietą buvo iškviesta policija. Konfliktą malšinti atvyko net keli policijos ekipažai. Aiškintis situaciją labai trukdė tai, kad tik vienas iš kinų darbininkų šiek tiek mokėjo anglų kalbą, visi kiti kalbėjo tik kiniškai.


      Kaip LNK „Žinioms“ pasakojo įvykio liudininkai, galima buvo suprasti tik tiek, kad aštuoni kinai buvo išvežti dirbti į statybas, o juos parvežus, už darbą sumokėti atsisakyta.
Kur vyko minėtos statybos, tiksliai paaiškinti darbininkai negalėjo, spėjama, kad kažkur Panevėžyje. Kinai rodė mobiliuoju telefonu filmuotus vaizdus iš statybų. Atsisakius sumokėti už darbą, kinų darbininkai ir neleidę išvažiuoti juos iš statybų atvežusiam mikroautobusui.

      Šiuo metu Saulėtekio bendrabučiuose, vadinamojoje „kamčiatkoje“, LNK duomenimis, gyvena apie 70 kinų darbininkų, kurie turi leidimus dirbti Lietuvoje, tačiau darbą iš jų turi tik apie 10. Kiti dienas leidžia vaikščiodami po kiemus ir gatves ir ieškodami kokio užsiėmimo.


      Kinų darbininkai bendrabutyje gyvena itin sunkiomis sąlygomis – bendrabutis remontuojamas, ir po kelis apleistuose kambariuose apgyvendinti kinai braido aplink trūkusius vamzdžius ir net neturi kur gamintis maisto – el. viryklės šiuo metu neveikia.


      Kiek pavyko išsiaiškinti LNK „Žinioms“, kai kurios įdarbinimu užsiimančios agentūros atveža kinus kaip pigią darbo jėgą. Neretai į Lietuvą atvežti net anglų kalbos nemokantys darbininkai po mėnesio būna atleidžiami ir paliekami likimo valiai. Kartais kinai yra paskolinami ar išnuomojami darbdaviams, kuriems reikia pigios darbo jėgos, o vėliau vėl grąžinami į Saulėtekį. Liudininkų teigimu, kinai Saulėtekyje taip gyvena jau kelis mėnesius.


      delfi.lt.
      2008.08.16.