Š.m. rugpjūčio 15 d. JAV ir Lenkija pasirašė preliminarią sutartį dėl PRG skydo elementų dislokavimo Lenkijoje. Kiek anksčiau buvo pasirašyta analogiška sutartis su Čekija. JAV derantis su Lenkija, įvairių šalių žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų, kad JAV ketina dislokuoti savo raketas Lietuvoje. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės RAIT 2008 m. liepos 18-23 dienomis atliko Lietuvos gyventojų apklausą, kurios metu nustatyta, ar Lietuvos gyventojai pritaria JAV priešraketinės gynybos (PRG) elementų dislokavimui Lietuvoje, ar ne. Apklausoje dalyvavo 1017 nuolatinių Lietuvos gyventojų, kurių amžius 15-74 metai.


       Tyrimo rezultatai:

       Ar pritariate, kad Lietuvoje būtų dislokuoti JAV priešraketinės gynybos (PRG) elementai?

       Nepritariu 42 proc.
       Greičiau nepritariu 12 proc.
       Greičiau pritariu 10 proc.
       Pritariu 10 proc.
       Neturiu nuomonės 26 proc.

       JAV raketų dislokavimui Lietuvoje dažniau pritarė vyrai nei moterys. Skeptiškai amerikiečių ginkluotės dislokavimą mūsų šalyje vertino senyvo amžiaus (55-64 metų) respondentai. Nuomonės šiuo klausimu neturėjo daugiausia 15-24 metų gyventojai, pradinį ir vidurinį išsimokslinimą įgiję apklaustieji, taip pat respondentai, gyvenantys vidutinio dydžio (30-190 tūkst. gyventojų turinčiuose) šalies miestuose.

       Primename, kad JAV raketų dislokavimui Lenkijos teritorijoje nepritarė 52 proc. lenkų, o Čekijos teritorijoje net 70 proc. čekų, tačiau JAV vis tiek pasirašė susitarimus su šių šalių vadovais.

       anarchija.lt info
       2008.07.18