Vilniaus anarchistų grupės, veikusios 2005-2015 metais, svetainės archyvas, kuriame rasite daug informacijos anarchizmo teorijos ir praktikos klausimais

        Tolerancijos vilkikas, skatinantis kovoti prieš diskriminaciją dėl religijos, tikėjimo, negalios, amžiaus, seksualinės orientacijos, rasės arba etninės kilmės, keliauja per 10 Europos sąjungos šalių narių ir skleidžia tolerancijos idėjas. Ši kampanija siekia išaiškinti kiekvieno ES piliečio teises ir pareigas bei informuoja, kad diskriminacija religiniu, tikėjimo, negalios, amžiaus, seksualinės orientacijos, rasės arba etninės kilmės pagrindu prieštarauja įstatymams. Deja, Vilniaus ir Kauno savivaldybės, motyvuodamos tuo, kad tai vien „gėjų renginys“, uždraudė toleranciją skatinančios Europos Komisijos (EK) renginius viešose vietose. Homoseksualių asmenų dalyvavimas renginyje buvo neproporcingai išpūstas, tą skatino ne tik valdžios atstovai, bet ir konservatyvi Lietuvos žiniasklaida. EK atstovų teigimu, toks valdžios elgesys tolerantiškoje visuomenėje nepriimtinas.


        Negavus Vilniaus savivaldybės leidimo organizuoti renginį Rotušės aikštėje, pasirinkta privati Savanorių prospekte esančio prekybos centro „Rimi“ automobilių stovėjimo aikštelė. Lietuvos gėjų lygos atstovai nedalyvavo EK organizuotame renginyje, kadangi jų netenkino pasiūlyta vieta. Tolerancijos vilkikas net neužsuks į Kauną, nes Kauno prekybos centras „Molas“ atsisakė leisti apsistoti pas juos. Bus apsiribota nedidele akcija - Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje „101“ įvyks renginys „Gyvoji biblioteka“.

        Pateikiame nuomonę tų žmonių, dėl kurių Lietuva gali pretenduoti į pačios homofobiškiausios šalies titulą:

        Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius:

        Teisingai elgiasi merai ir visi kiti, kurie neuždega žalios šviesos tam vilkikui. Tai nereiškia netolerancijos, bet palaiko visuomenei priimtiną poziciją. Manau, kad gėjai prisidengia romais, neįgaliaisiais ir kitais, kurie yra diskriminuojami.

        Vilniaus meras Juozas Imbrasas:

        Lietuva yra katalikiška šalis, todėl viešas gėjų renginys lietuviams - nemalonus. Kol aš būsiu meras, homoseksualams reklamuotis mieste neleisiu.

        Kauno meras Andrius Kupčinskas:

        Jei mes įsileistume tą gėjų paradą į Kauną, tai galėtų įžeisti kauniečių jausmus. Ši akcija mums nepriimtina. Neįgalieji ir tautinės mažumos – tik gėjų ideologijos propagandos priedanga.

        Kauno mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius:

        Reklamuoti iškrypimus – nedera. Tai tas pats, jei nuogas žmogus bėgtų Laisvės alėja. Manau, jog tai viešosios tvarkos pažeidimas. Tai mano moralinė pozicija, teisiniai išvedžiojimai manęs nepaveiks.

        Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einantis Zenonas Abramavičius:

        Po tolerancijos programa slepiasi seksualinės mažumos, ir nereikia to vynioti į saldainio popierėlį

        Vilniaus miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas:

        Organizatoriai negalėjo garantuoti, kad bus užtikrinta viešoji tvarka ir dalyvių saugumas. Jie taip pat negarantavo, jog nebus akcijų, nenumatytų programoje, pavyzdžiui, eitynių ar vėliavos iškėlimo. Todėl pasiūlėme renginiui skirti uždarą erdvę, kur galima būtų, pavyzdžiui, kontroliuoti įeinančiuosius ir išeinančiuosius.

        anarchija.lt info
        2008.08.20