alt       Labai keista girdėti soclibų, konservatorių ir liberalų sveikinimus studentams su rugsėjo 1-ąja po to, kai ministras Monkevičius-Kubilius-Kirkilas-Zuokas-Masiulis ir lietuviškas „Brežnevas“ Valdas Adamkus nutarė panaikinti mūsų šalyje nemokamą aukštąjį išsilavinimą. Taip, naujas įstatymas, naikinantis nemokamą mokslą, bus vykdomas nuo Naujųjų metų, o ne nuo šiandien. Na ir kas? Esmė yra ta, kad naikinamos nemokamos vietos. Šiuo metu ministras Monkevičius veikia pagal Lenino planą: „Шаг назад - два вперед“ („Žingsnis atgal – du į priekį“). Jisai dreba, kad jo neperrinks.


       Baisiausia, kad konservatorių, liberastų ir Naujosios sąjungos atstovai nebijo artintis prie universitetų per rugsėjo 1-ąją, o nesąmoningi studentai jiems net ploja.

       Kai 2007 m. lapkritį į Sorbonos universitetą atvyko Prancūzijos švietimo ministrė Pécresse, kuri irgi norėjo naikinti nemokamą mokslą, ją pasitiko 5 studentų batalijonai su kiaušiniais, akmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis. Prie universiteto privažiavo virš 40 policijos mašinų – su šalmais, skydais ir „bananais“. Buvo atidarytas tik vienas įėjimas į Didįjį amfitetrą, kad į susitikimą, kuriame kalbą turėjo sakyti konservatorių atstovė, nepatektų paprasti studentai.  

       Tada studentai apėjo iš kitos pusės per vidinį kiemelį ir, skanduodami šūkis „Išlaisvinkime Sorboną!“, sulaužė barono de Coubertino vartus. Šie vartai atrodo lygiai taip pat galingai, kaip ir Vilniaus universiteto centrinių rūmų bibliotekos vartai. Vienu metu laužė apie 300 studentų. Studentai įsiveržė į galeriją, vedančią link Didžiojo amfiteatro. Jie norėjo paaiškinti ministrei Pécresse, kad jinai - blogas žmogus. Tada policija pradėjo šaudyti į studentus dujomis.  

       Kai policininkams pavyko išstumti studentus į lauką, jie pradėjo slėptis parduotuvėse. Aš, kartu su filologijos studentų batalijonu, pasitraukiau į knygyną. Policininkai suprato, kad jeigu bandys vytis, tai, matyt, pagal kokį nors žemės traukos dėsnį ant tos pačios žemės kris labai daug lentynų su knygomis.

       Nepasiduokime ministro Monkevičiaus veidmainystėms. Kam priklauso purvinos ir gėdingos rankos, kurios pasirašė kreipimąsi į Konstitucinį Teismą su prašymu panaikinti nemokamą mokslą? Pažiūrėkite į šito dokumento (Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo 2008 m. kovo 20 d. nutarimo) antro puslapio paskutinės pastraipos 30-ą žodį. Tos atkirstinos rankos priklauso būtent Monkevičiui.

       Registruokis el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..
       Atėjo metas priešintis!

       Stanislovas TOMAS
       Tvarkos ir teisingumo kandidatas į Seimą, Sorbonos doktorantas

       2008.09.01