JAV kariškiai kovos veiksmų mokė 80 Gruzijos specialiųjų pajėgų kariuomenės vadų. Apmokymai vyko likus vos keliems mėnesiams prieš Gruzijos įsiveržimą į Pietų Osetiją šių metų rugpjūtį. Vladimiras Putinas, Rusijos ministras pirmininkas, praėjusį mėnesį teigė, kad būtent JAV „dirigavo“ karui Gruzijos anklave. Gruzijos kariškių pratybas vedė aukštesnieji JAV kareiviai ir dvi samdytos organizacijos: MPRI ir „American Systems“. Samdyti kareiviai užverbavo 15 buvusių specialiųjų pajėgų kareivių komandą, kad šie apmokytų gruzinus Tbilisio priemiestyje esančioje bazėje.


    
Anot JAV kariuomenės atstovo, mokymų programos tikslas buvo paruošti kariuomenės vadus darbui Afganistane drauge su NATO vadovaujamomis Tarptautinio saugumo paramos pajėgoms. Šie JAV veiksmai sukėlė itin priešišką Rusijos valdžios reakciją. V. Putinas rugpjūčio 29 dieną CNN teigė: „Kalba ne apie tai, kad Amerika negalėjo sulaikyti Gruzijos nuo šio nusikalstamo veiksmo (įsiveržiant į Pietų Osetiją). Tiesą sakant, Amerika apginklavo ir apmokė Gruzijos armiją“.

    
Iš esmės tai yra tiesa, apie kurią Amerika nelinkusi daug kalbėti. Ji jau keletą metų remia ir moko Gruzijos pajėgas. Vienas JAV kariuomenės pareigūnas teigė, kad mokymai kilo dėl Gruzijos iniciatyvos, mat ši 2006 metų gruodį JAV pasiūlė nusiųsti Gruzijos atstovus į Afganistaną, kad šie galėtų veikti drauge su JAV specialiųjų operacijų pajėgomis. Anot minėto asmens, JAV pranešė Gruzijai, kad šis pasiūlymas turi būti pateiktas NATO. Aljansas su Gruzijos siūlymu sutiko, tačiau pareiškė, jog šioms pajėgoms, kad atitiktų NATO reikalavimus, reikia specialių mokymų.

     JAV kariuomenės pareigūnai tikina, kad specialiai nesistengta nuslėpti Guzijoje vykusių mokymų.

     Parengta pagal „Financial Times“ ir politika.atn.lt
     Parengė dp
     2008.09.08