Dešiniųjų respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Johnas McCainas Gruziją vadina „mažyte demokratija“. Labai panašiai – „jaunute demokratija“ – Gruziją pavadino ir demokratų kandidatas į viceprezidentus Joe Bidenas. O kandidatė į JAV viceprezidentus Sarah Palin vadina Gruziją tiesiog „demokratija“. Tokiu pat apibūdinimu dažnai žaidžia ir kiti amerikiečių politikai – žodžiu „demokratija“ jie svaidosi į kairę ir į dešinę. Tuo tarpu nevyriausybinė organizacija „Freedom House“, atlikusi naujausius tyrimus, Gruzijos demokratiją pastatė į vieną lentynėlę kartu su Venesuela ir Nigerija. Demokratijos lygio tyrimų išvadose sakoma, kad Gruzija „yra ne tokia laisva, negu Moldova arba Ukraina.“


       „Freedom House“ teigimu, šalis darosi iš esmės vis mažiau demokratiška. Kaip pavyzdys pateikiami neseni 2007 metų įvykiai, kai M.Saakašvilis išvaikė valdžią kritikuojantį mitingą prie parlamento rūmų, paskelbė nepaprastąją padėtį ir uždarė privatų TV kanalą. JAV Kolumbijos universiteto profesorius ir ekspertas Gruzijos klausimais Lincolnas Mitchellas, mano, kad demokratija Gruzijoje yra klaninė ir „kenčia nuo ribų tarp valstybės ir valdančiosios partijos nebuvimo.“ Be to, Gruzijos prezidentas taip ir nesutvarkė katastrofiškos teismų sistemos, įstatymus kurianti valdžia buvo susilpninta, o vykdančioji – centralizuota.

       Gruzijos prezidentas M. Saakašvilis – puikus retorikas, baigęs mokslus Vakaruose. Jis nuolat vartoja žodį „laisvė“ ir kalba skambiomis frazėmis, skirtomis Vašingtono politikų ausims. Tačiau Vakarų Europos lyderiai itin atsargiai kalba apie Gruzijos planus tapti NATO ir ES nare. Europiečių nuomone, Gruzija narystei NATO ir ES dar tiesiog nėra pasiruošusi.

       Pagal „Newsweek“ parengė dp
       2008 09 22