altVisuomenė, reaguodama į smurtą prieš moteris, 1975 metų spalį JAV inicijavo akciją „Take Back the Night“, kuri vėliau išplito po įvairias pasaulio šalis. 2010 m. spalio 16 d. Feministinio fronto (FeF) organizuotos akcijos „Atsiimkime naktį“ dalyviai garsiai atsisakė būti smurtaujančios visuomenės dalimi ir susigrąžinti saugią aplinką.

 

 Akcija įvyko gana spontaniškai. Nors buvo suplanuota eiti viena nedidele stoties rajono gatvele, kurioje paprastai įvyksta daug nusikaltimų, dalyvių entuziazmas peraugo į visą žygi pagrindinėmis senamiesčio gatvėmis – raginimai nelikti abejingiems aplink mus kerojančiam smurtui aidėjo Gėlių, Sodų, Seinų gatvėse, mažoje Pylimo gatvės atkarpėlėje, Bazilijonų, Aušros Vartų, Didžiojoje, Pilies gatvėse, Katedros aikštėje, Gedimino prospekte, Vilniaus gatvėje ir baigėsi Vokiečių gatvėje.

 

{youtube}iRI_kmF5KqM{/youtube}
 

Mūsų įprastose erdvėse skambėjo šūksniai „Ne – smurtui šeimoje, ne – smurtui gatvėje, smurtui – ne!“, „Muša – reiškia nemyli“ ir pan. Vienas iš akcijos tikslų buvo atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad smurtas gatvėje ir šeimoje yra vienas ir tas pats smurtas, vienas ir tas pats nusikaltimas, todėl labai neteisingas skirtingas šio nusikaltimo traktavimas. Asmenis, patyrusius smurtą viešojoje erdvėje, gina visa teisinė sistema – už šį nusikaltimą smurtautoją galima apkaltinti chuliganizmu, viešosios tvarkos pažeidimu, lengvu, sunkiu ir pan. kūno sužalojimu, tyrimą vykdo valstybiniai pareigūnai, todėl aukai nereikia pačiai ieškoti įkalčių. 

 

Asmenys, patyrę smurtą namų erdvėje, negali apkaltinti smurtautojo nei chuliganizmu, nei viešosios tvarkos pažeidimu, auka pati turi surinkti įkalčius, auka nesulaukia jokios paramos iš valstybinių pareigūnų. Statistiškai viešosiose erdvėse smurtą dažniausiai patiria vyrai, o privačioje erdvėje – moterys. Taigi iš esmės turime įteisinto smurto prieš moteris situaciją Lietuvoje, kuriai svarbu priešintis. Smurtas namuose ir smurtas gatvėje – tas pats smurtas! Taip pat netoleruotinas ir toks pats nenormalus reiškinys!

 

Akcijos pabaigoje (Vokiečių gatvėje) įvyko simbolinis smurto sutriuškinimo ritualas – smurtas buvo sutryptas, suplėšytas ir išmestas visiems laikams!

 

alt

 

alt

 

alt

 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
+37061617324